Grabar Kitarović u Sarajevu dočekana uz vojne počasti

03.03.2015. 15:39:53

Grabar Kitarović u Sarajevu dočekana uz vojne počasti: 'Hrvatska i BiH dvije su istinski prijateljske zemlje' "Hrvatska je veoma zainteresirana za stabilnost BiH, njezin ulazak u EU i NATO i prije svega konstitutivnu ravnopravnost sva tri naroda", kazala je uoči posjeta predsjednica Grabar Kitarović. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović doputovala je u utorak u Sarajevo u službeni posjet Bosni i Hercegovini, prvi njezin takav put u inozemstvo otkako je na dužnosti. Hrvatskoj je predsjednici prije službenih razgovora pred sjedištem Predsjedništva BiH u Sarajevu priređen svečani doček uz državničke počasti. Uz crveni tepih u njezinu čast postrojena je počasna postrojba Oružanih snaga BiH te su intonirane himne dviju država. Predsjednica Grabar-Kitarović će tijekom boravka u Sarajevu razgovarati s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, a nakon toga će se odvojeno sastati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te čelnicima Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH. Capture Grabar Kitarović je još tijekom predizborne kampanje nagovijestila kako će BiH biti prva država koju će posjetiti bude li izabrana za predsjednicu jer tu zemlju vidi kao najvažnijeg susjeda Hrvatske, koja je zainteresirana za njezinu stabilnost i za položaj hrvatskog naroda u njoj. "Hrvatska je veoma zainteresirana za stabilnost BiH, njezin ulazak u EU i NATO i prije svega konstitutivnu ravnopravnost sva tri naroda", kazala je uoči posjeta predsjednica Grabar Kitarović.

'Puna potpora BiH uz poštivanje njezina suvereniteta'

Grabar Kitarović je potvrdila da će se zauzimati za punu potporu Bosni i Hercegovini na njezinu putu k euroatlanstkim integracijama pri čemu će se strogo voditi računa o poštivanju suvereniteta te zemlje, ali i nastaviti iskazivati zanimanje za položaj hrvatskog naroda koji u njoj živi. "Temelj mojeg odnosa prema BiH jest apsolutno poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH, a isto tako i potpune konstitutivnosti i jednakopravosti sva tri naroda", kazala je Grabar Kitarović novinarima nakon sastanka s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Ivanić je izrazio zahvalnost svoje zemlje Hrvatskoj za potporu na putu prema Europskoj uniji u čemu je i sadašnja hrvatska predsjednica, kako je istaknuo, imala važnu ulogu dok je bila ministrica vanjskih poslova. Ocijenio je važnim što je Grabar-Kitarović kao nova hrvatska predsjednica za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrala upravo BiH.

To ukazuje na važnost koju Hrvatske pridaje BiH, ali i obratno, rekao je. "Republika Hrvatska i BiH dvije su istinski prijateljske zemlje", kazao je Ivanić. Istaknuo je da je Hrvatska uvijek bila prijatelj koji je pomagao BiH. Razgovore s hrvatskom predsjednicom opisao je kao iskrene i otvorene.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.