Gradonačelnik Budimpešte razbjesnio Kineze: Pogledajte kako će se zvati ulice oko njihovog sveučilišta

04.06.2021. 17:00:00

“Objava gradonačelnika Budimpešte da će preimenovati ulice oko planiranog ogranka proslavljenog kineskog sveučilišta u glavnom gradu Mađarske politička je vratolomija koja bi trebala utrti put njegovoj kampanji protiv premijera Viktora Orbána, rekli su analitičari ističući kako to neće zaustaviti projekt niti hoće li utjecati na kinesko-mađarske veze.” Kad Global Times, glasnik Kineske komunističke partije na engleskom, ovako ljutim riječima počne neki članak to je znak da su mandarini bijesni.

Riječ je o jednom u nizu sukoba u kojem je se jedne strane Gergely Szilveszter Karácsony, opozicijski gradonačelnik Budimpešte, a s druge strane Orbán. Koji je s Kinezima dogovorio da u glavnom gradu Mađarske otvore ogranak Sveučilišta Fudan na kojem će nuditi diplomske studije liberalnih umjetnosti, medicine, poslovanja i inženjerstva za 6.000 studenata. Što je izazvalo bijes većine stanovništva Budimpešte, središnje točke otpora Orbánovim politikama. Naime, mađarski je premijer uložio silan napor da iz glavnog grada Mađarske otjera Centralno europsko sveučilište (CEU). To vodeće privatno sveučilište u Mađarskoj je premjestilo većinu djelatnosti u susjednu Austriju 2019. godine nakon što je Orbánova vlada usvojila izmjene zakona koje ugrožavaju status te ustanove i pokrenula javnu kampanju mržnje protiv njenog osnivača, poduzetnika Georgea Sorosa. Uvijek je dobro podsjetiti da je Orbán bio na početku rušenja komunističkog sustava u Mađarskoj na školovanju u Velikoj Britaniji zahvaljujući Sorosevoj stipendiji.

Cijena od 2 milijarde dolara

Karácsony je rekao novinarima da će kineski sveučilišni kompleks koštati mađarske porezne obveznike skoro 2 milijarde dolara i da dovodi u pitanje raniji dogovor s vladom o izgradnji studentskog grada za mađarske studente u toj četvrti. Vlada brani projekt: "Sveučilište Fudan omogućit će učenje od najboljih na svijetu", kazala je prošlog tjedna Tama Schanda, zamjenica ministra za inovacije i tehnologiju.

Istraživački centar Republikon Institute u utorak je objavio da se 66 posto Mađara protivi ideji kampusa, dok ju 27 posto podržava.

Budimpeštanski gradonačelnik nije stao samo na riječima nego se dao na posao. Pa je odlučio da će preimenovati ulice u blizini budućeg kampusa da bi tako odao počast onima čija ljudska prava krši Peking. Jedna ulica će se zvati po Dalaj Lami, duhovnom vođi tibetanskog budizma kojeg Peking smatra opasnim separatistom. Druga će se zvati "Ulica ujgurskih mučenika" prema uglavnom muslimanskoj etničkoj skupini za koju Washington i ostale prijestolnice tvrde da je žrtva kineskog genocida. Ime treće ulice je "Ulica slobodnog Hong Konga". Četvrta ulica nosit će ime kineskog katoličkog biskupa koji je u zatvoru.

Ljutnju Pekinga je potvrdio i Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. "Nekoliko mađarskih političara previše naglašava pitanja vezana uz Kinu kako bi privukli pozornost i ugrozili suradnju Mađarske i Kine. Takvo ponašanje je podlo". Što i nije pretjerano u skladu s novom politikom predsjednika Xi Jinpinga koja traži da se u svijetu gradi slika “privlačne” Kine.

Otvaranje prema Kini

Premijer Orbán je silno željan dobrih veza s Kinom (i Rusijom). S ovom prvom je, primjerice, dogovorio rekonstrukciju željezničke pruge Budimpešta-Beograd uz zajam banke iz Pekinga od 2,1 milijardu dolara pri čemu su detalji posudbe tajni jer ih je vlada takvima proglasila u doba kad je proglašeno izvanredno stanje zbog pandemije. To je bila prva odluka vlade nakon uvođenja izvanrednih mjera.

“Mi smo politiku otvaranja prema Istoku započeli još prije 11 godina i to nam se isplatilo u svakom pogledu. U budućnosti će u Mađarsku mnogo investirati partneri iz Japana, Koreje, Kine i Indije, a bez takve strategije danas ne bismo imali najveće kapacitete za proizvodnju baterija na svijetu”, kazao je u četvrtak u Ljubljani mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

“Mađarsku je kao srednjoeuropsku državu povijest naučila da srednja Europa u sporovima Istoka i Zapada uvijek slabo prođe. Ne želimo više biti gubitnici. Zato se zauzimamo za dijalog Istoka i Zapada temeljen na međusobnom poštovanju, ne zbog Istoka, Kine ili Rusije nego zbog Mađarske”, naveo je Szijjártó, dodavši da su važni dijalog i suradnja i da Mađarska ne želi novi hladni rat između Istoka i Zapada.

Izvor: jutarnji.hr

Izvorni autor: Željko Trkanjec/Foto:Profimedia/Eyevine

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.