Gradonačelnik Mariupolja: 'Izgubili smo kontakt s braniteljima u čeličani. Ne znamo što se događa'

04.05.2022. 16:50:00

Situaciju u Ukrajini "ne možete pratiti samo na televiziji, morate doći da biste shvatili svu tragediju takvih napada" ruskih snaga, rekao je, smjerajući na njemačkog kancelara na kojeg već tjednima navaljuju da posjeti Ukrajinu.

Danas je 70. dan invazije Rusije na Ukrajinu. Volodimir Zelenski jučer je navečer rekao kako je više od 150 osoba evakuirano iz okupiranog Mariupolja, a koridori za evakuaciju najavljeni su i za danas. Američki obavještajci navode kako će Rusija pokušati pripojiti separatističke regije Donjeck i Lugansk do sredine svibnja, a Rusija bi mogla i formalno proglasiti rat Ukrajini do 9. svibnja. Gradonačelnik Irpina rekao je kako su pronašli 290 tijela civila koji su ubijeni nakon povlačenja ruskih trupa. 

Tijek događaja: 

16:32 - Europska komisija predložila je zamrzavanje imovine patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, u sklopu šestog kruga sankcija Rusiji.
16:09 - Ukrajinska glavna tužiteljica Iryna Venediktova nadzire istragu o mogućim ratnim zločinima u ukrajinskom gradu Irpinu. Grad je bio jedno od područja u blizini glavnog grada koje su ruske snage zauzele ranije tijekom invazije, a izvješća su dokumentirala užasne događaje. Venediktova je rekla da je prva faza istrage završena, s 228 intervjuiranih svjedoka. Dijeleći fotografiju spaljenih automobila naslaganih jedan na drugi, navodi da su žena, muškarac za kojeg se pretpostavlja da je njezin muž i njihov 12-godišnji sin pogođeni projektilom iz tenka dok su pokušavali pobjeći iz grada.

16:07 - Ruska pravoslavna Crvka kritizirala je u srijedu papu Franju jer je pozvao ruskog patrijarha Kirila da ne bude "ministrant" Kremlja, upozorivši Vatikan da će takve izjave naštetiti dijalogu između dviju Crkvi. Papa Franjo rekao je u intervjuu za talijanski list Corriere Della Sera da Kiril, koji je podržao rat u Ukrajini, "ne smije postati Putinov ministrant". Ruska pravoslavna Crkva ocijenila je da je žalosno da je Papa mjesec i pol nakon što je izravno razgovarao s Kirilom nastupio takvim tonom. "Papa Franjo izabrao je pogrešan ton da bi prenio sadržaj tog razgovora", ocijenila je Moskovska patrijaršija, ne spomenuvši izravno izraz "ministrant".  "Takve izjave vjerojatno neće pridonijeti uspostavi konstruktivnog dijaloga između Rimokatoličke Crkve i Ruske pravoslavne Crkve, što je osobito potrebno u sadašnje vrijeme".  Kiril (75), bliski Putinov saveznik, smatra rat u Ukrajinom štitom od Zapada koji smatra dekadentnim, osobito zbog toga jer prihvaća homoseksualnost. Papa Franjo (85) zatražio je sastanak s Putinom u Moskvi u vezi Ukrajine, ali je Kremlj u srijedu rekao da o tome ne postoji suglasje. Moskovska patrijaršija objavila je da je Kiril rekao Papi 16. ožujka da zapadni mediji ne izvješćuju točno o situaciji u Ukrajini. Kiril je rekao da je sukob u Ukrajini počeo 2014. kada su prosvjednici srušili s vlasti proruskog predsjednika. Kiril je rekao i da se progoni rusofono stanovništvo u Odesi. No Kiril je izrazio i tugu zbog sukoba. "Naravno, ova situacija je za mene jako bolna. Moje stado je s obje strane sukoba, oni su većinom pravoslavci", rekao je. "Patrijarh Kiril podsjetio je i da je na kraju sovjetske ere, Rusiji bilo obećano da se NATO neće pomaknuti niti centimetra prema istoku. Međutim, to obećanje je prekršeno", objavila je patrijaršija.  SAD i NATO niječu da su to Rusiji obećali, ističući da države mogu slobodno aplicirati za članstvo u Savezu za koji tvrde da je isključivo obrambeni i da nije prijetnja Rusiji. 

15:52 -  Ukrajinsko ministarstvo obrane u srijedu je reklo da Rusija pokušava pojačati tempo svoje ofenzive na istoku Ukrajine i da je Moskva izvela gotovo 50 zračnih napada samo u utorak. Glasnogovornik ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik također je rekao da se ruska topnička vatra i zračni napadi povremeno nastavljaju na čeličanu Azovstalj u Mariupolju gdje se skrivaju posljednji ukrajinski branitelji južnog lučkog grada. "Rusko vojno zapovjedništvo pokušava povećati tempo svoje ofenzivne operacije u istočnoj Ukrajini", rekao je Motuzjanik na brifingu. Rekao je da su ruski strateški bombarderi ispalili 18 raketa iz zračnog prostora iznad Kaspijskog mora na ciljeve u Ukrajini "s ciljem oštećenja prometne infrastrukture zemlje".

14:54 -  Gradonačelnik Mariupolja Vadim Boičenko kazao je da je došlo do novih borbi na području čeličane Azovstalj, gdje je još uvijek zarobljeno stotine civila zajedno s posljednjim ukrajinskim snagama koje brane grad. "Danas su bile teške borbe na području Azovstala. Naši hrabri momci brane, ali to je jako teško jer teška artiljerija i tenkovi pucaju po tvornici. Zračna snage isto. Brodovi su se približili i oni pucaju na njih", kazao je gradonačelnik za ukrajinsku televiziju, prenosi CNN. Kazao je da je tridesetak djece još uvijek u čeličani i da čekaju na evakuaciju. "Moramo razumjeti da ljudi i dalje umiru. Nažalost, neprijateljska avijacija i topništvo rade i neprestano pucaju", kazao je i dodao da su dvije mlade žene ubijene u Azovstalu početkom ovog tjedna. Gradonačelnik je kazao da su izgubili kontakt s braniteljima u čeličani. "Nažalost, danas nismo bili u kontaktu s dečkima. Nema kontakta pa ne znamo što se događa, jesu li sigurni ili ne. Jučer smo imali vezu s njima, danas više nema", kazao je.

14:27 -  Tyler Kustra sa Sveučilišta Nottingham komentirao je za BBC sankcije koje je danas objavila Europska Unija. Kustra ih smatra "polovičnim mjerama". Napominje da će embargo na uvoz nafte početi tek za šest mjeseca, a Mađarska i Slovačka će nastaviti kupovati rusku sirovu naftu sve do kraja 2023. godine. "Kao rezultat toga, Putin će vidjeti stotine milijune eura na dan kako dolaze na njegov bankovni račun i on će ga iskoristiti da financira ovaj rat - kazao je stručnjak. Moskva će vjerojatno iskoristiti to vrijeme i osigurati si nove ugovore u Aziji. - Embargo na uvoz plina u EU bi pokazalo ozbiljnu političku volju da se zaustave ti zločini - kazao je Kustra. Plin još uvijek nije na meti europskih sankcija, a u ovom trenutku ne postoji konsenzus na njega među državama članicama Europske unije.  

14:18 - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u srijedu u Madridu da protivljenje predsjednika države Zorana Milanovića ulasku Švedske i Finske u NATO predstavlja udar na jedinstvo demokratskog zapada protiv ruske agresije u Ukrajini te da se tu očito radi o njegovim proruskim stavovima. "Biti danas protiv ulaska Švedske i Finske u NATO jest udar na solidarnost i savezništvo cijelog demokratskog zapadnog svijeta protiv onog što čini Rusija u Ukrajini. Ovdje se nesumnjivo radi o proruskim stavovima", rekao je Jandroković. Predsjednik Sabora je dodao da ne zna zašto su oni takvi te da to treba pitati predsjednika Republike. "Ali nesumnjivo je da se u međunarodnoj zajednici na njegove stavove gleda s velikim čuđenjem, a u zadnje vrijeme i s podsmijehom", kazao je Jandroković.

13:55 - Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao je nema šansi da će ruski predsjednik Vladimir Putin proglasiti rat Ukrajini 9. svibnja na ruski Dan pobjede te je odbacio te natpise navodeći kako su "besmisleni". Upitan kakve su šanse da to učini Putin, Peskov je kratko rekao "nikakvi". Odbacio je i navode da će Putin iskoristiti Dan pobjede kako bi objavio mobilizaciju u zemlji. Foto: SPUTNIK/REUTERS Photo: SPUTNIK/REUTERS Peskov je na konferenciji za medije komentirao i danas objavljen novi val sankcija protiv Rusije koji uključuje i embargo na rusku naftu. Opisao je potez Europske unije kao "dvosjeklo oružje" - Građanima Europske unije će svakog dana rasti troškovi ovih sankcija - kazao je i dodao da Kremlj razmatra na koji način će uzvratiti na nove sankcije.

13:01 -  Moldavijska  predsjednica Maia Sandu kazala je da njezina zemlja priprema planove "pesimističnog scenarija" uslijed strahova da bi mogli biti uvučeni u rat u Ukrajini. Sandu je rekla da Moldavija ne vidi "neposrednu" prijetnju nemira koji bi se mogli preliti iz rata u Ukrajini unatoč "provokacijama" proruskih separatista u odcijepljenoj regiji Pridnjestrovlja. Naime, separatisti su posljednjih tjedana prijavili brojne napade i eksplozije za koje su okrivili službeni Kijev. Moldavijska vlada osudila je nedavni komentar ruskog generala koji je kazao da Rusija planira zauzeti ukrajinski teritorij kako bi se povezala sa separatistima u Moldaviji. Kremlj je netom izrazio "zabrinutost" zbog situacije u odcijepljenoj pokrajini Pridnjestrovlji. Europski dužnosnik Charles Michel koji je u službenom posjetu Moldaviji kazao je da EU gleda kako bi mogla ojačati moldovijsku vojsku.

12:19 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je u srijedu da će pošiljke oružja koje NATO šalje Ukrajini Rusija smatrati metama koje treba uništiti, prenijela je agencija RIA. Dodao je da se ukrajinski vojnici zabarikadirani u čeličani Azovstalj u Mariupolju drže u sigurnosnoj blokadi, nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio da ih se ondje hermetički zatvori. Istovremeno, ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske podmornice u Crnom moru ispalile dvije krstareće rakete Kalibr na mete u Ukrajini. Rusija je prošli mjesec prvu put objavila da koristi podmornice za napade na ukrajinske snage.   12:08 - Države zapadnog Balkana snažno će osjetiti posljedice krize koju je prouzočila ruska agresija na Ukrajinu i u ovoj godini mogu očekivati više nego prepolovljeni gospodarski rast u usporedbi s onim iz 2021. godine, procjena je Svjetske banke (WB) u novoj analizi objavljenoj u srijedu.

11:50 - Zabrana uvoza ruske nafte koju je predložila Europska unija ne uključuje mehanizme podjele tereta i zajedničke nabave iz drugih izvora, izjavio je u srijedu češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela. Prijedlog nam ne pokazuje kako će se manjak, koji će embargo stvoriti, pravedno rasporediti među članicama, niti skicira mehanizam zajedničke nabave i zajedničke distribucije, objasnio je Sikela. "Još ga proučavamo, ali meni je to problematično”, rekao je Sikela.

11:40 -  Europska unija objavila je danas da uvodi embargo na rusku naftu do kraja godine. Zamjenik predsjednika ruskog Federalnog vijeća i član Dume Vladimir Džabarov kazao je da će EU kupovati rusku naftu preko trećih zemalja i to po višoj cijeni. "Čini mi se da malo poludjeli. Kažu da neće kupovati naftu od nas. Pa nemojte je kupovati, mi vas ne tjeramo", rekao je političar, prenose RIA Novosti. "I dalje ćete ga kupovati, samo preko trećih zemalja. Naša nafta će biti ista, samo skuplja", naglasio je.

10:20 - Ukrajinske snage odbile su 12 ruskih napada u regijama Donjeck i Lugansk u posljednja 24 sata, pripoćio je Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine. U priopćenju na Facebook stranici navode da su ruske snage također izvršile napade na području Popasne gdje se borbe nastavljaju. Dodaju da je Rusija u Mariupolju nastavila s zračnim napadima i paljbom području čeličane Azovstal te da Rusija sve više usmjerava svoje vojne napore na istok Ukrajine.

10:05 - Jučer je bio jedan od najtežih dana od početka rata, ja sam bio taman u centru grada kada su se čule tri jake eksplozije. Raketirali su trafostanice. U roku od 10 sekundi ljudi su počeli bježati iz centra grada, u roku 30 sekundi više nikoga nije bilo, ispričao je Denis Ivančić iz Lavova za "Studio 4" HRT-a. - Svi očekuju da će biti većih i žešćih napada na Lavov i zapadni dio do 9. svibnja kad se očekuje taj veliki praznik u Rusiji, rekao je Ivančić koji do daljnjega ostaje u Lavovu. 9:39 -  Bjelorusko ministarstvo obrane potvrdilo je da su započeli velike vojne vježbe. Međutim, ukrajinska granična služba priopćila je kako ne može isključiti mogućnost ulaska ruskog saveznika Bjelorusije u rat. - Ne isključujemo da bi Ruska Federacija u nekom trenutku mogla upotrijebiti teritorij Bjelorusije i Oružane snage Republike Bjelorusije protiv Ukrajine. Stoga smo spremni - kazao je glasnogovornik Andriy Demchenko.

09:05 -  Ukrajinske vlasti su objavile da su u jučerašnjim raketnim napadima poginuo 21 civil i 27 ih je ranjeno u regiji Donjeck. U Hersonu je poginula jedna osoba, a četvero je ozlijđeno. - Dvije osobe su poginule, a dvije su ozlijeđene u regiji Lugansk, dok su ruski projektili uništili brojne domove diljem tog područja - navode ukrajinske vlasti.

08:50 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavlja prijedlog šestog paketa sankcija Europske unije protiv Rusije, koji uključuje i embargo na uvoz ruske nafte. - Jasno ću reći: to neće biti lako. Neke države članice su jako ovisne o ruskoj nafti. Ali jednostavno moramo nešto učiniti po tom pitanju. Predlažemo zabranu ruske nafte. Bit će to potpuna zabrana uvoza svih vrsta ruske nafte, morskim putem ili plinovodom, sirove ili rafinirane nafte. Pobrinut ćemo se da istisnemo rusku naftu na uredan način, na način da osiguramo alternativne pravce opskrbe i umanjimo učinak na globalna tržišta. Zbog toga ćemo prekinuti isporuku ruske sirove nafte unutar 6 mjeseci, a rafiniranih naftnih proizvoda do kraja godine - najavila je Ursula von der Leyen. 

08:40 - Pogledajte posljedice napada u utorak navečer na Lavov

08:30 -  Autobusi su jutros krenuli iz Mariupolja prevozeći civile, navodi se u objavi ukrajinskog guvernera Donjecka Pavla Kirilenka. - Danas, uz potporu Ujedinjenih naroda i Crvenog križa, evakuiramo civile iz regije Azov u Zaporižje. Autobusi su već krenuli iz Mariupolja - naveo je.

08:13 - Bjeloruske oružane snage počele su u srijedu nenajavljene velike vojne vježbe kako bi provjerile svoju borbenu spremnost, priopćilo je bjelorusko ministarstvo obrane. "Planirano je da provjera (borbene spremnosti) uključuje kretanje znatnog broja vojnih vozila, što može usporiti promet na javnim cestama", navodi se u priopćenju ministarstva. S obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu, ministarstvo je priopćilo da vježba ne predstavlja prijetnju susjednim zemljama niti europskoj zajednici općenito. Bjelorusija je bliski saveznik Rusije. Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "posebnom vojnom operacijom".

06:51 - Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) tvrdi da je presrela komunikaciju između ruskog vojnika i njegovog prijatelja u kojoj se može čut kako su 'ruske snage izgubile više života u Ukrajini nego u četiri godine u Čečeniji', piše CNN. Autentičnost snimke nije potvrđena, a SBU nije dao više pojedinosti o vojniku koji je govorio niti kako su presreli tu snimku. Vojnik je izrazio nezadovoljstvo što su elitni pripadnici RosGvardije, Putinove Nacionalne garde i OMON-a te specijalne policijske snage napustile Ukrajinu. - Je**** su nepotrebni. Vraćaju se jer prave scene o tome kako ne žele nastaviti dalje. Svi ti 'je**** strašni borci' koje smo imali... svi su se povukli, je**** pobjegli u Rusiji i odbijaju nastaviti dalje - čuje se u snimci. Broj ruskih vojnika koji su ubijeni u Ukrajini nije poznat. Dužnosnici NATO-a u ožujku su naveli kako je u borbama ubijeno do 15 tisuća vojnika. Ruska vlada nije objavila nikakve brojke, no sredinom ožujka ruski tabloid Komsomolskaya Pravda objavila je pa obrisala članak u kojem se navodi kako je rusko ministarstvo obrane zabilježilo 9861 smrt.

06:40 - Friedrich Merz, predsjednik njemačke konzervativne stranke koja je u oporbi, sastao se u utorak u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, pojačavajući tako pritisak na kancelara Olafa Scholza koji još nije posjetio Ukrajinu. "Velika hvala, dragi Zelenski, na srdačnom dočeku te na nesvakidašnjem ozračju i sadržaju razgovora. Njemačka je uz Ukrajinu i uz njezin hrabri narod", napisao je na Twitteru čelnik kršćanskih demokrata (CDU), stranke nekadašnje kancelarke Angele Merkel. Objavu je popratio fotografijama na kojima je s ukrajinskim predsjednikom u maskirnoj odjeći. "Zahvalan sam što sam imao prigodu razgovarati danas s predstavnicima ove zemlje. S predsjednikom parlamenta koji me pozvao, ali i s premijerom i s predsjednikom Republike te najposlije s gradonačelnikom ovoga grada", rekao je u utorak predvečer obraćajući se novinarima u Kijevu. Njegovo putovanje, planirano u posljednji trenutak, događa se nepunih tjedan dana pošto su njemački zastupnici velikom većinom glasova donijeli prijedlog kojim traže od vlade, koja je sve dosad bila oprezna u vezi s time, da ubrza dopremu teškog oružja Ukrajini zbog ruske agresije. Situaciju u Ukrajini "ne možete pratiti samo na televiziji, morate doći da biste shvatili svu tragediju takvih napada" ruskih snaga, rekao je, smjerajući na njemačkog kancelara na kojeg već tjednima navaljuju da posjeti Ukrajinu. Scholz je sve dosad to odbijao, napose pošto Kijev u travnju nije htio primiti njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera, kojeg kritiziraju zbog veza koje zadnjih godina održava s Rusijom. Rekao je da je "ljutit, da ostane u granicama pristojnosti" zbog odluke Kijeva. Scholz je u ponedjeljak rekao da nema "nikakva prigovora" na Merzov posjet Kijevu i da ga je čelnik CDU-a o tome obavijestio. 

Izvor: Večernji list

Izvorni autor: Večernji.hr/Hina/Foto: REUTERS

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.