Granić: Šešelja vratiti u Haag ili izručiti Hrvatskoj da mu ovdje sude

16.11.2014. 18:56:22

Što sve Vlada može i treba poduzeti zbog zazivanja Velike Srbije, za direktno.hr pojašnjava Tuđmanov ministar vanjskih poslova

Vojislav Šešelj je sramota Haaškog tribunala. Prošlo je 12 godina, a nema ni prvostupanjske presude. Pušten je, a da mu nije zabranjeno političko istupanje. Prvi je to komentar bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića, kojeg smo pitali za pravne mogućnosti koje hrvatska Vlada može iskoristiti kao reakciju na sramotne istupe srpskog zločinca u Beogradu po puštanju iz pritvora. Prvo bi, ističe Granić za direktno.hr, Srbija Šešelja trebala odmah vrati u Haag jer je prekršio temeljno pravilo puštanja na slobodu - svojim istupima utječe na svjedoke. ''Zazivanje Velike Srbije i radikalni istupi su pritisak na svjedoke i aktualna srpska Vlada ima razlog da ga odmah vrati u Haag. Liječiti se može jednako dobro i u Haagu, kao u Beogradu'', kaže nam Granić. Što se tiče Hrvatske, bitno je sada pratiti reakcije srbijanskih vlasti na Šešeljeve istupe. Ako reakcija izostane, Hrvatska treba poduzeti nekoliko stvari, pojašnjava Granić. ''Prvo, treba pozvati hrvatskog veleposlanika u Beogradu na konzultacije u Zagreb, kako je i predložila HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović. Drugo, notom upozoriti Srbiju preko srpskog veleposlanika u Zagrebu na izostanak očekivane reakcije vlasti na Šešeljeve istupe. Treće, Hrvatska treba upozoriti Haaški tribunal da Šešelj krši pravila po kojima je izručen Srbiji na liječenje'', naglasio je Granić.
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj

Ako ništa od navedenog ne bi proizvelo reakciju Srbije i Haaga, onda bi Hrvatska trebala posegnuti za najradikalnijom mjerom. ''Hrvatska onda treba postaviti zahtjev Srbiji da Šešelja izruči Hrvatskoj i da mu Hrvatska sudi. Granić zaključuje kako Šešelj već sada svojim skandaloznim izjavama ugrožava kredibilitet Srbije radeći joj ogromnu štetu. Stoga sljedećeg tjedna sve oči trebaju biti uprte u reakciju službenog Beograda. Tako bi diplomatski skandal oko Šešelja, među ostalim optuženog za zločin u vukovarskoj bolnici, svoj vrhunac mogao dosegnuti istovremeno s tužnim obilježavanjem pada Vukovara. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i kako glavni politički akteri u Hrvatskoj slučaj Šešelj iskoristiti u kontekstu kampanje za predsjedničke izbore. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.