Grčka nije uspjela vratiti dug MMF-u te ušla u bankrot

01.07.2015. 08:19:09

MMF je sinoć, nešto poslije 22 sata i formalno potvrdio kako Grčka nije uspjela vratiti dug Grčka nije uspjela na vrijeme vratiti 1,6 milijardu eura Međunarodnom monetarnom fondu te tako ušla u bankrot, javlja BBC. Iako, ministri Eurozone nisu prihvatili posljednji grčki prijedlog, poručili su kako će raspravljati o grčkom prijedlogu novog paketa pomoći i otplate duga. Grčka je prva razvijena zemlja koja nije uspjela vratiti dug MMF-u te je sada i formalno u dugu zbog kojeg se neki pribojavaju kako bi mogla napustiti euro. MMF je sinoć, nešto poslije 22 sata i formalno potvrdio kako Grčka nije uspjela vratiti dug. - Izvijestili smo naš Izvršni odbor da Grčka nije podmirila dugovanja te nova sredstva MMF-a može primiti tek kad isplati stara, kazao je Gerry Rice, glasnogovornik MMF-a. - Grčka je rekla europskim pregovaračima da je spremna odreći se referenduma zakazanog za nedjelju ukoliko se ponovno pokrenu pregovori - rekao je sinoć malteški premijer Joseph Muscat, piše Times of Malta. Šef Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem rekao je da sinoć se odnos Atene prema vjerovnicima i partnerima u eurozoni mora promijeniti prije dogovora o nekom novom programu, a njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će se daljnji pregovori o grčkom paketu pomoći nastaviti tek nakon nedjeljnog referenduma. Podsjetimo, ispred parlamenta na trgu Sintagma u Ateni na jučerašnjem prosvjedu su se okupile tisuće ljudi, pristaša ostanka Grčke u eurozoni, to jest, onih koji su za odgovor 'da' na nedjeljnom referendumu. Na istom su mjestu noć prije prosvjedovali protivnici dogovora. Prosvjednici tvrde da njihova zemlja pripada Europi te da bi izlazak značio katastrofu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.