HAK: Gužve na granici na ulazu u Hrvatsku

16.05.2020. 09:04:00

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), javlja Hrvatski autoklub (HAK).

Kolnici su mjestimice mokri i skliski. Mogući su odroni.

Zbog privremene regulacije prometa na pojedinim dionicama cesta vozi se usporeno, uz povremene zastoje. Vozače HAK poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila.
S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima HAK savjetuje da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa. Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija možete pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).

GRANIČNI PRIJELAZI

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom na ulazu u Hrvatsku čeka se, sat vremena na Kaštelu, a do po pola sata na Bregani i Brodu na Kupi.

Kolona teretnih vozila pred GP Bajakovo duga je oko 4 km.

Domaći i strani državljani mogu ulaziti i izlaziti u RH uz pridržavanje mjera koje je propisao HZJZ. Hrvatski državljani mogu ulaziti/izlaziti iz Hrvatske zbog takozvanih nužnih razloga.

Državljani iz zemalja EU mogu ulaziti u Hrvatsku ako imaju opravdane razloge (gospodarske aktivnosti, poslovni sastanci, u budućnosti turisti…). Svaki inozemni građanin dobit će detaljne upute kako se mora ponašati u Hrvatskoj – to isključuje mjeru samoizolacije. U svrhu poslovnih sastanaka u Hrvatsku mogu ulaziti i građani država koje nisu u EU.

Na granicama s drugim državama hrvatski granični policijski službenici odlučuju o propuštanju građana drugih država – sukladno epidemiološkim mjerama. Strani državljani mogu pisati i na e-poštu Uprave za granice (uzg.covid@mup.hr) te pitati ispunjavaju li uvjete za ulazak u RH.

Na sljedećim graničnim prijelazima dopušten je tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija RH:

na granici između RH i Republike Slovenije određuju se granični prijelazi Bregana i Macelj;
na granici između RH i Mađarske određuju se granični prijelazi Goričan i Duboševica;
na granici između RH i Bosne i Hercegovine određuju se granični prijelazi Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac;
na granici između RH i Republike Srbije određuje se granični prijelaz Bajakovo.

Putne informacije za osobe u tranzitu kroz RH:

prilikom prolaska dužni ste koristiti autoceste;
u slučaju da granicu prelazite na prijelazu koji nije na autocesti, dužni ste se uputiti prema autocesti najkraćim mogućim putem i nastaviti svoj put dalje autocestom;
tijekom zaustavljanja dužni ste se pridržavati strogih mjera socijalnog distanciranja;
dužni ste postupati po uputama predstavnika Civilne zaštite ili policijskih službenika.

Hrvatski vozači u međunarodnom transportu-Izvan snage se stavlja odluka o karanteni i kućnoj izolaciji za vozače međunarodnog transporta.

Ako na graničnom prijelazu u namjeri prelaska državne granice na ulasku u RH, dođe strani državljanin koji posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje poziv gospodarskog subjekta u RH, ili poziv na poslovni sastanak potrebno mu je omogućiti ulazak u RH, i evidentirati ih u NBMIS pod kategorijom Ostalo i u napomeni napisati Poslovni razlozi. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz RH.

Zbog koronavirusa Mađarska, Srbija i Crna Gora zatvorile su granične prijelaze. Ulazak je dopušten samo njihovim državljanima i vozačima teretnih vozila.

Dogovorom Hrvatske i Slovenije zatvoreno je za pogranični promet 27 prijelaza. Pogranični promet podrazumijeva redoviti prelazak vanjske kopnene granice stanovnika pograničnog područja u svrhu njihova kretanja i boravka. Zatvoreni su prijelazi: Lucija, Slum, Vele Mune, Lipa, Prezid II, Zamost, Blaževci, Prilišće, Pravutina, Obrež, Vivodina, Kašt, Novo Selo Žumberačko, Kraj Donji, Gornji Čemehovec, Draše, Plavić, Luke Poljanske, Mali Tabor, Klenovec Humski, Gornja Voća, Preseka, Sveti Martin na Muri, Čabar, Cvetlin, Zlogonje, Banfi.

OGRANIČENJA ZBOG RADOVA I PRIVREMENE REGULACIJE

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče:

od 18. do 22. svibnja kroz tunel Mala Kapela vozit će se dvosmjerno, jednom tunelskom cijevi;
do 27. svibnja kroz tunel Sveti Rok vozi se dvosmjerno jednom tunelskom cijevi.

Autocesta A2 Zagreb-Macelj:

do 15. lipnja zbog radova između čvorova Zaprešić i Zabok od 12.+200 do 15.+500 km, vozi se dvosmjerno jednim kolnikom. Zatvoren je istočni kolnik u smjeru Maclja;
do 15. lipnja zbog radova između čvorova Zabok i Sveti Križ Začretje od 26+900 do 30+300 km zatvoren je istočni kolnik u smjeru Maclja i vozi se dvosmjerno jednom stranom autoceste.

Zagrebačka obilaznica (A3):

zbog radova na mostu Sava na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Ivanja Reka vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste s po dva sužena prometna traka u oba smjera, uz ograničenje brzine 40 km/h (do 20. svibnja).
zona ispod zapadnog nadvožnjaka Jankomir, na glavnoj trasi autoceste A3 (u smjeru čvora Lučko i GP Bregana) – u oba smjera vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine 80 km/h
do 1. lipnja zbog radova na državnoj cesti DC1 Karlovačkoj cesti, u naselju Blato za sav promet zatvoren je izlazni krak sa zagrebačke obilaznice (A3) na čvoru Lučko u smjeru grada i Blata/Lučkog te ulaz iz Blata/Lučkog na Jadransku aveniju u smjeru grada. Promet je preusmjeren obilazno do prvog semaforiziranog raskrižja na kojem će se uz polukružno vođenje vraćati Jadranskom avenijom prema čvoru Lučko (izlaz za mjesto Blato/Lučko).

Autocesta A3 Bregana-Lipovac:

odmorišta NOVSKA sjever i NOVSKA jug otvorena su SAMO ZA VOZILA U TRANZITU;
od 25. travnja (od 00:00) za vozila u tranzitu otvorena su i odmorišta: Lužani u smjeru istoka te Staro Petrovo Selo u smjeru zapada;
do 20. svibnja zbog izvođenja I. faze sanacije kolnika, zatvoren je čvor Velika Kopanica (izlazni krak, oba smjera) na autocesti A3 Bregana-Lipovac, promet će se preusmjeriti na čvorove Sredanci i Babina Greda;
od 18. svibnja do 09. lipnja 2020. god zbog izvođenja II. faze sanacije kolnika, bit će zatvoren čvor Velika Kopanica (ulazni krak, oba smjera) na autocesti A3 Bregana-Lipovac, promet će se preusmjeriti na čvorove Sredanci i Babina Greda.

Autocesta A4 Goričan-Zagreb:

zbog radova između čvorova Ludbreg i Varaždin (24. i 34. km) vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste (do 29. svibnja). Zatvoreno je odmorište Varaždin u smjeru Zagreba, a parkiralište za ADR otvoreno je na odmorištu Ljubešćica na 45. km u smjeru Zagreba.

A11 Zagreb-Sisak:

od 18. svibnja u 8:00 sati do 19.svibnja do 12:00 sati zbog radova zatvara se dionica autceste od čvora Buševec do čvora Lekenik.

Istarski ipsilon (zbog izgradnje punog profila):

u čvoru Ivoli zatvoren je izlaz iz smjera Rijeke te ulaz u smjeru Pule;
u čvoru Cerovlje zatvoren je izlaz iz smjera Pazina te ulaz u smjeru Rijeke;
sanacija je potpornog stupa nadvožnjaka u čvoru Kanfanar, na snazi su ograničenje prolaska izvanrednih prijevoza: dionice: čvor Žminj – čvor Kanfanar (max. širina 4,00 m), čvor Žminj – čvor Vodnjan sjever (max. širina 4,00 m), čvor Žminj – čvor Medaki (max. širina 2,75 m), čvor Kanfanar – čvor Žminj (max. širina 4,00 m), čvor Vodnjan sjever – čvor Žminj (max. širina 4,00 m), čvor Medaki – čvor Žminj (max. širina 2,75 m).

Jadranska magistrala (DC8)

do 30. prosinca zbog radova na podvožnjaku u mjestu Komarna vozi se obilazno privremenom prometnicom u dužini od 250 metara uz ograničenje brzine.

Paški most (DC106):

zbog sanacije Paškog mosta (DC106) do 21. svibnja 2020. god. zabrana je prometa za vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a u funkciji privremena trajektna linija Fortica (otok Pag) – Miletići (kopno). Polasci Miletići (kopno): 09:00, 13:00, 17:00, 20:00. Polasci Fortica (otok Pag): 8:00, 12:00, 16:00, 19:00 sati;
do 18.5.2020. od 22:00 do 06:00 sati Paški most zatvoren je za sav promet, a u slučaju hitnih intervencija osigurana je trajektna linija na relaciji Fortica-Miletići i obrnuto.

Državna cesta DC2:

18.05.2020.god do 07:00 do 22:00 sata zbog radova bit će zatvorena Vinkovačka ulica u Virovitici (DC2). Obilazak: Stjepana Radića (DC2)-Ljudevita Gaja-Zbora ZNG-Bilogorska (DC2) u oba smjera.

Do 01. lipnja.2020. god. podizni most ‘Tisno’ u Tisnom, između otoka Murtera i kopna na državnoj cesti DC121 (zbog situacije sa proglašenom pandemijom COVID-19) podiže se se ponedjeljkom, srijedom i petkom jednom dnevno u 9:00 i spušta u 9:30 sati.

Od 31. ožujka 2020. stavljena je izvan snage Naredba o ograničavanju prometa na cestama (NN 64/09) kojom se ograničava promet za teretna vozila za vrijeme državnih praznika, blagdana i tijekom ljetnih mjeseci, što znači da do daljnjeg nema zabrana za teretna motorna vozila iznad 7,5 tona.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Narod.hr/ Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.