Hasanbegović jasan: 'Masaryk treba imati ulicu u Pragu ili Beogradu, ne i u Zagrebu'

05.09.2017. 19:59:02

'I kao povjesničar i kao političar imam jasan stav o tome, no skupštinski odbor nije instrument provedbe osobne politike', kaže Hasanbegović

Ploča o kojoj je ovisila većina u zagrebačkoj Skupštini - jučer je pred kamerama RTL-a, samo 50 minuta nakon objave odluke u službenom glasniku - skinuta. Ondje smo, kako je sam rekao sasvim slučajno, zatekli i idejnog začetnika micanja Tita - Zlatka Hasanbegovića. Danas smo razgovarali s njim. Bili ste idejni začetnik skidanja Trga maršala Tita, što će biti s Masarykovom ulicom? "Žao mi je što mi je dio medija pripisao izjavu koju nikada nisam dao. Nikada nisam spominjao konkretna imena. Na upit sam odgovorio da ukoliko stigne takav zahtjev, treba raspravljati o tome. Kao i o bilo kojem drugom prijedlogu. Jer svaki prijedlog mora doći na raspravu". Je li stigao takav prijedlog? "Bilo je više prijedloga, ali ja bih podsjetio da ja nisam prava adresa za tu inicijativu. Prava adresa za pitanje Masarykove ulice je HDZ. Naime, 1999. godine na prijedlog akademika Ranka Marinkovića i tadašnjeg kluba HDZ-a pokrenuta je inicijativa za promjenu te ulice". To je bilo zaista davno. "To je bilo davno. Poslovnička je obveza taj prijedlog staviti u raspravi i treba pitati današnje zastupnike HDZ-a stoje li ili ne stoje iza tog zahtjeva". Mislite li da taj zahtjev treba doći na red? "I kao povjesničar i kao političar imam jasan stav o tome, no skupštinski odbor nije instrument provedbe osobne politike, postoje jasne procedure". Ne želite reći svoj stav? "To je jedna povjesničarska rasprava. Masaryk kao veliki češki državnik treba imati ulicu u Pragu, treba imati ulicu u Beogradu kao pristaša srpsko-jugoslavenskih struja, no to ne znači da takvu ulicu treba imati u Zagrebu".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.