Haški sud zatražio Interpolovu tjeralicu za troje Šešeljevih radikala

14.02.2017. 22:09:02

Haško tužiteljstvo optužilo je Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužiteljstva da svjedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protuusluge Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zatražio je danas da se preko Interpola raspišu crvene tjeralice s nalogom za uhićenje troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, optuženih za nepoštivanje suda u dva sudska procesa protiv srbijanskog ultranacionalista Vojislava Šešelja. Sudsko vijeće koje postupa u slučaju radikala smatra da bi asistencija Intepola mogla doprinijeti “da u ovom slučaju pravda više ne bude opstruirana”, podsjećajući da Srbija nije postupila po nalogu za uhićenje i izručenje optuženih,navodi se u priopćenju. Haško tužiteljstvo optužilo je Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužiteljstva da svjedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protuusluge. Viši sud u Beogradu zaključio je prošle godine da prema srbijanskom Zakonu o suradnji s Haškim sudom nisu ispunjeni uvjeti za predaju i uhićenje radikala. U zaključku beogradskog suda navedeno je da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.