HDZ bira predsjednika – Andrej Plenković jedini kandidat

17.07.2016. 11:01:05

Andrej Plenković jedini je kandidat za predsjednika HDZ-a na izborima koji će se danas održati po principu “jedan član – jedan glas”. Oko 220.000 članova HDZ-a u nedjelju će do 19 sati moći glasovati u gradskim, općinskim i područnim izbornim povjerenstvima. Andrej Plenković na toj funkciji zamjenjuje Tomislava Karamarka, koji je 21. lipnja podnio ostavku na svoju funkciju jer nije uspio formirati saborsku većinu, kao što je to obećao stranci. Plenković je peti po redu predsjednik HDZ-a. Franjo Tuđman vodio ga je od osnivanja 1989. do smrti u prosincu 1999. godine. Drugi predsjednik stranke bio je Ivo Sanader (od travnja 2000. do lipnja 2009), da bi nakon njegova odlaska na predsjedničko mjesto došla Jadranka Kosor. Od 2012. stranku je vodio Tomislav Karamarko. Plenković je u svom izbornom programu naglasio kako će mu glavni cilj biti vratiti povjerenje birača vjerodostojnom i dosljednom politikom HDZ-a. Voditelj stožera HDZ-a za parlamentarne izbore Damir Jelić izvijestio je da je u HDZ-u sve spremno za pripremu izbornih lista te da se samo čeka da završe unutarstranački izbori. “Dolazi jedna nova priča i nadamo se da će uskoro predsjednik HDZ-a postati i predsjednik hrvatske vlade”, rekao je. Na pitanje je li HDZ-u, zbog unutarstranačkih izbora, prekratko razdoblje za pripremu parlamentarnih izbora, Jelić je odgovorio da je normalno da je “napor voditi dvoje izbore”, ali da je taj napor bitno smanjen jer stranka ima samo jednog kandidata, Andreja Plenkovića. “Već neformalno predsjednika i imamo”, dodao je te izrazio uvjerenje da će se pobjednički niz nastaviti odnosno da je Plenković, dolaskom na dužnost predsjednika HDZ-a, na dobrom putu da postane predsjednikom hrvatske Vlade. Dan prije unutarstranačkih izbora, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić na svom Facebook profilu ispričao se biračima zbog propusta i pogrešaka. HDZ je znao prepoznati i artikulirati nacionalne interese kad god je bio uronjen u svoj narod i kad je osjećao bilo hrvatskih građana. Kad se vodstvo HDZ-a udalji od naroda i svoga članstva, događaju se pogreške i propusti, čemu smo svjedočili u nedavnoj prošlosti, upozorio je. Navodi kako zbog toga osjeća ljudsku i političku potrebu osobno se ispričati svim hrvatskim građanima te vrijednim članicama i članovima HDZ-a bez obzira koliko je mogao ili ne utjecati na neke odluke. Prisjetimo se, Nacionalno vijeće odlučilo je da će se unutarstranački izbori po načelu ‘jedan član – jedan glas’ provesti 17. srpnja. “Ako bude trebao drugi krug izbora, provest će se tjedan dana poslije”, kazao je Brkić novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća, na kojoj, rekao je, nije bilo riječi o kandidatima, već o proceduri i pravilima provođnja unutarstranačkih izbora. “Birat će se samo novi predsjednik HDZ-a”, rekao je Brkić i istaknuo da izborima po načelu “jedan član – jedan glas” HDZ pokazuje da ne želi derogirati dostignutu razinu demokracije u stranci.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.