HEP OBJAVIO NOVE CIJENE STRUJE OD 1. TRAVNJA: Većina kućanstva će dobiti veće račune od onih koje je najavio premijer

07.03.2022. 10:20:00

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je prije nekoliko dana na svojim stranicama objavila nove cjenike za električnu energiju koji će biti u primjeni od 1. travnja. Kako HEP drži više od 90 posto maloprodaje električne energije u državi, poskupljenje će zahvatiti većinu od 1,43 milijuna kućanstava koliko ih je u zemlji bilo prošle godine.

Vlada je sredinom prošlog mjeseca donijela mjere prema kojima je određeno kako će PDV na električnu energiju i dalje ostati 13 posto kao što je bilo i dosad, a na sjednici Vlade na kojoj se govorilo o mjerama je objavljeno kako bi električna energija za kućanstva trebala skočiti 9,6 posto, što je puno manje nego što bi poskupljenje bilo da je išlo po tržišnim cijenama.

Ipak, bez obzira na vladine, mjere, sudeći prema cijenama objavljenima na stranicama HEP-a, to poskupljenje će biti veće od najavljenih

“Rast cijene struje od 9,6 posto je vjerojatno u prezentaciji korišten kao određeni mix raznih potrošača, ali on se ne odnosi na sve potrošače kategorije ‘kućanstvo’. Kad se primjene tarifne stavke koje je objavila HEP Elektra (univerzalna usluga) i HERA, kućanstva će kod tog opskrbljivača od 1. travnja dobiti više račune za 8 posto za jedno tarifnim brojilom (TM plavi, kojih u Hrvatskoj ima oko 31%), dok će dvotarifni (TM bijeli) dobiti 11 posto veće račune. Za konačni saznanje da li će troškovi još i više rasti, ovisi o odluci HEP-a, da li će započeti s naplatom solidarne naknade, koju do sada nisu naplaćivali. U tom slučaju, računi za jedno tarifne (plave) bi rasli 11 posto, a za dvotarifne (bijeli), 14 posto. Što se pak tiče HEP Opskrbe (HEPI), tu će prosječan rast biti 14 posto, a ako se počne naplaćivati solidarna naknada, onda rast ide na 17 posto. Ove kalkulacije uključuju i PDV”, rekao je za portal energetika-net Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.