Himna prestižnog fakulteta: poslušajte kako pjevaju 'japanske ustaše'

23.11.2013. 10:56:11

Radi se o jednom od najprestižnijih fakulteta u Japanu, gdje godina studiranja stoji 15 tisuća eura. Upravo tamo postoji prestižni muški zbor Glee club.

I sad, to ne bi bilo toliko interesantno da himna ovog fakulteta nije - hrvatska arija imena 'U boj, u boj', uzeta iz opere Nikola Šubić Zrinski. Pjevaju je na hrvatskom gotovo sto godina, a samo posljednjih 30-ak znaju da je u pitanju - hrvatska pjesma. Pjesma je u Japanu poznata još od Prvog svjetskog rata, kada je američki brod SS Heffron evakuirao austro-ugarske vojnike s fronte dalekog istoka Rusije, većinom Čehe i Slovake iz Sibira, a na brodu je bilo i nekoliko Hrvata. Jedan od Hrvata je tu pjesmu konstantno zviždao, a ona se izrazito svidjela nekolicini Japanaca i vrlo brzo stigla do najpoznatijeg japanskog zbora, utemeljenog 1889. godine Kwansei Gakuin Universtiy. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.