HNS dobio čak pet puta više donacija od HDZ-a, SDP-u i Mostu 'mrvice'

02.09.2018. 10:21:59

Sve političke stranke zastupljene u Hrvatskom saboru, a riječ je o njih 19, ispunile su svoju zakonsku obvezu i u zadanom roku objavile polugodišnja izvješća o donacijama, no tu obvezu nisu ispunile sve stranke zastupljene u lokalnoj vlasti, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), koje nadzire provedbu zakona. Političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici trebali su, sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, do 15. srpnja objaviti izvješće o donacijama koje su primili od 1. siječnja do 30. lipnja. Tu obvezu imalo je ukupno 160 stranaka, ispunilo ju je njih 102, dok ih 58 to nije učinilo. Među strankama koje nisu objavile polugodišnje izvješće, 12 je zastupljeno u lokalnim predstavničkim tijelima, a 46 ih nema predstavnike u tim tijelima. Za 12 stranaka koje nisu ispunile svoju obvezu, a zastupljene su u predstavničkim tijelima lokalnih jedinica, DIP će obavijestiti te jedinice o povredi zakona. Takvim strankama može se izreći administrativna sankcija tako da im se obustavi isplata sredstava za redovito godišnje financiranje iz proračuna jedinice. Obustava isplate traje do objave podataka o donacijama, a iznos isplate se umanjuje razmjerno vremenskom razdoblju zakašnjenja objave, precizira DIP. U prvoj polovici ove godine parlamentarne stranke dobile su manje donacija nego u isto vrijeme lani, a razlog tome je što se ove godine ne održavaju nikakvi izbori, pa su se i donatori "umirili". Posebno se to vidi kod HDZ-a, kojemu su donatori godinama najskloniji, a kojega je ove godine po donacijama pretekao partnerski HNS. HNS je u prvih šest mjeseci od donatora dobio 834.000 kuna, HDZ samo 167.000 kuna. U istom razdoblju lani HNS je dobio 1, 2 milijuna kuna, a HDZ čak 4, 1 milijuna. SDP je od donatora ove godine dobio oko 90.000 kuna (lani 564.000), a Most nešto manje od 9000 kuna (lani oko 23.000). Stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici morat će na kraju godine objaviti godišnji popis donatora, kao i izvješće o svim prihodima i rashodima u predmetnoj godini.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.