Hoće li 2020. biti zadnja koju ćemo dočekati uz pucnjavu i eksplozije?

23.12.2019. 09:57:00

Hoće li 2020. biti zadnja godina koju ćemo dočekati uz pucnjavu i eksplozije, pita u izdanju od ponedjeljka Večernji list, navodeći da je udruga Prijatelji životinja za zabranu petardi tijekom cijele godine dobila podršku pet ministarstava.

Za zabranu upotrebe petardi tijekom cijele godine udruga Prijatelji životinja dobila je podršku od pet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede. A tu inicijativu podržava i ključno Ministarstvo unutarnjih poslova, navodi dnevnik.

U MUP-u kažu da su zaprimili zahtjeve udruge Prijatelji životinja oko inicijative za zabranu uporabe pirotehničkih sredstava, s naglaskom na potpunu zabranu uporabe petarda te navode da to, sa stajališta sigurnosti i zaštite života i zdravlja ljudi, njihove imovine i životinja, potpuno podržavaju. No poručili su da do kraja 2019. neće biti promjene zakonskih odredaba i da će rješenje biti vidljivo sljedeće godine kada zakon dođe u javno savjetovanje.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije u Hrvatskoj se mogu upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja, no njihova prodaja dopuštena je od 15. prosinca, dakle 12 dana prije. No, mnogi koji kupe petarde i slične proizvode prije 27. prosinca ne pridržavaju se zabrane njihova korištenja do tog datuma, pa je tako, primjerice, u Zagrebu već 15. prosinca odjekivala pucnjava razne pirotehnike.

A u MUP-u kažu da je prodaja pirotehničkih sredstava dopuštena 12 dana prije nego što je dopuštena njihova upotreba kako bi se izbjegle gužve u dućanima u kojima se ta sredstva prodaju.

Što se pak tiče nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava, navode da su lani utvrđena 24 prekršaja, radi čega je prijavljeno 29 osoba, od čega četiri maloljetne i 25 punoljetnih. U sezoni 2017./2018. zabilježena su 23 prekršaja i prijavljeno je 26 osoba, od čega sedam maloljetnih i 19 punoljetnih.

MUP svake godine provodi akciju Mir i dobro, i to od 13. prosinca do 8. siječnja, s ciljem smanjenja broja ozljeda od rukovanja pirotehničkim sredstvima. Tijekom prošlogodišnje akcije od posljedica korištenja pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava ukupno su ozlijeđene 23 osobe, donosi Večernji list.

(Hina) xam yam

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.