Hoće li se i Blagi Zadri dati orden "Blago Zadro"?!

17.07.2013. 05:07:16

qtj5

Ministar branitelja Fred Matić je u ožujku prošle godine predložio da se za posebno zaslužne pojedince koji su tijekom Domovinskog rata činili herojska djela, u zakonu uvede odličje za “najbolje od najboljih”, Red domovinske časti “Blago Zadro”, koje bi nosilo ime po zapovjedniku obrane Borova Naselja. Iako je ministar Matić tada rekao da će prva takva odličja biti dodijeljena već sredinom studenoga 2012. godine u Vukovaru na Dan sjećanja, to se nije dogodilo, a Matić je zbog velikog protivljenja nekih udruga i pojedinaca za sada odgodio taj zakon. Blago Zadro je zapovijedao Trećom bojnom legendarne 204. vukovarske brigade, a posebno herojska djela on i njegovi suborci su činili na Trpinjskoj cesti koja je prozvana ‘groblje tenkova JNA’. U jednom takvom obračunu Zadro je i poginuo sredinom listopada 1991. godine. Davor Jović iz Vrgorca je bojnik Hrvatske vojske u mirovini. I sam je dva puta ranjen tijekom rata i jedan je od najozbiljnijih kandidata za odličje Red domovinske časti “Blago Zadro”.

U ‘Ništa lažno’ sve je lažno

- Nisam za to da se najveće odličje za herojstvo u ratu nazove po Blagi Zadri niti Andriji Matijašu Pauku niti po bilo kojem drugom borcu. Svaka čast svima njima, ali mislim da se odličje treba nazvati samo Junak Domovinskog rata i ništa više. To odličje ne bi smjelo biti personalizirano, jer se bojim da će se u dogledno vrijeme onda takva odlikovanja dijeliti lopatama, a to ni ja ni jedan borac ne želi. To sam i rekao prije dva mjeseca kad je jedna radna grupa bila na prijamu kod predsjednika Josipovića i o ovome raspravljala - rekao nam je Jović. Posljednji zapovjednik obrane Vukovara umirovljeni brigadir HV-a Branko Borković poznatiji kao Mladi Jastreb, za tri-četiri oktave bio je oštriji od bojnika Jovića. - Protiv sam da se nazivi odličja daju po imenima poginulih heroja iz Domovinskog rata. Tako postoji mogućnost da se Blagi Zadri posthumno dodijeli orden “Blago Zadro”. Je li to vama normalno? Mnogi me pitaju zašto Matić baš inzistira na imenu Blago Zadro? Tim prijedlogom ministar Matić liječi svoje komplekse i pokušava retuširati povijest koristeći trenutnu političku moć. To je tako kada mobilizirani vojnik sebe predstavlja kao dragovoljca Domovinskog rata. Pogledajte samo njegovu knjigu ‘Ništa lažno’, pa u njoj je gotovo sve lažno. Ja sam protiv tog prijedloga ministra Matića - rekao je Jastreb. MARKO DIDIĆ Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.