HOS-ovci u Splitu obilježili godišnjicu 9. bojne

10.04.2019. 15:46:39

HOS-ovci u Splitu obilježili godišnjicu 9. bojne, Skejo: Ljubitelji petokrake i dalje nas napadaju; policija istražuje zbog ZDS Splitska policija istražuje tko je u srijedu na godišnjici obilježavanja ustroja 9. bojne HOS-a Rafael vitez Boban ispred spomenika poginulim pripadnicima ove postrojbe na vrhu ulice Ruđera Boškovića uzvikivao "Za dom spremni". Iz policije su na upit Hine rekli da im je taj javni skup uredno prijavljen, pa su ga temeljem toga i osiguravali. Na skupu su se u nekoliko navrata čuli povici "Za dom spremni", a u splitskoj policiji kažu kako "u skladu s tim provode izvide". Slobodna Dalmacija je na svom portalu objavila poruke koje je uputio Skejo, ističući da se danas klanjaju "junacima koji su dali svoje živote jer su bili za dom spremni", koje su "ubili zločinci koji su nosili zločinačku crvenu petokraku, a ljubitelji iste te zvijezde nas i dalje napadaju i vrijeđaju". "Nećemo im to dopustiti. Pripadnicima HOS-a je priznat status branitelja, službeno nam je registrirano znakovlje i grb s pokličom 'Za dom spremni", poručio je Skejo, kojem se u pozivu okupljenima da upute "stari hrvatski pozdrav" uoči molitve pridružio i svećenik Mate Munitić. Iako je ova HOS-ova postrojba službeno ustrojena kao bojna 2. studenoga, 28. obljetnicu svog osnutka i ove godine proslavili su 10. travnja, na dan kada je 1941. uspostavljena NDH. Policija je i 2017. godine prijavila nekoliko osoba zbog uzvikivanja istog uzvika na toj obljetnici, no splitski Prekršajni sud ih je oslobodio uz obrazloženje da nisu remetili javni red i mir. Na današnjem obilježavanju bili su predstavnici grada i županije te umirovljeni brigadir Jozo Šerić kao izaslanik ministra branitelja. Tijekom Domovinskog rata u obrani Hrvatske poginulo je 46 pripadnika te bojne HOS-a.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.