Hrvatska sutra odgovara na srbijansku protutužbu za genocid

17.03.2014. 13:02:05

vukovar-pad

Hrvatski pravni tim odgovorit će u utorak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu na optužbe Srbije da je u Oluji 1995. počinjen genocid nad hrvatskim Srbima i pred najvišim UN-ovim sudom iznijeti argumente da je Oluja bila legitimna vojna akcija oslobađanja okupiranih hrvatskih područja. Srbijanski zastupnici optužili su prošloga tjedna Hrvatsku za ubojstvo 1719 i etničko čišćenje između 200 i 250 tisuća krajinskih Srba u kolovozu 1995. Vojno-policijsku akciju, kojom su pobunjena područja vraćena u okvir međunarodno priznatih granica Hrvatske, nazvali su "genocidnom", a tadašnji politički i vojni vrh na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom "zločincima". U hrvatskom pravnom timu je i američki odvjetnik Luka Mišetić koji je umirovljenog generala Antu Gotovinu 2012. oslobodio krivnje za zločine tijekom i nakon Oluje na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Presudom žalbenog vijeća ICTY-a, kojom je oslobođen i general Mladen Markač, odbačen je zaključak prvostupanjskog vijeća iz 2011. o postojanju udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog Tuđmanom, protiv hrvatskih Srba. Nakon srbijanskog dokaznog postupka, najviši hrvatski dužnosnici uvjereni su da protutužba Beograda neće uspjeti. "Znamo da ta tužba neće uspjeti, a što koriste, to je njihova stvar, od toga nema puno koristi", rekao je predsjednik Ivo Josipović. "Mi znamo što je istina. To nije istina", istaknuo je premijer Zoran Milanović tijekom posjeta Novome Zelandu. HDZ-ov zastupnik Vladimir Šeks smatra i da bi Hrvatska trebala upozoriti Beograd da ne može računati na bezrezervnu podršku Hrvatske ulasku Srbije u EU. Hrvatskim odgovorom na srbijansku protutužbu nastavlja se usmena rasprava koja je počela 3. ožujka i trajat će do 1. travnja, a očekuje se da 17-člano sudsko vijeće donese presudu u roku godine dana od zaključenja rasprave. Suđenje u Palači mira, sjedištu ICJ-a, završnica je spora koji je počeo 1999. podnošenjem hrvatske tužbe za genocid nad Hrvatima u Domovinskom ratu i nastavio se ulaganjem srbijanske protutužbe 2010. Hrvatska tuži Srbiju za smrt 12.500 ljudi, stradanja 7.700 logoraša i uništavanje 1.500 vjerskih objekata u ratu od 1991. do 1995. i od Beograda traži podatke o još 865 nestalih.

HINA

Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.