HRVATSKA VRVI DROGOM I NARKO MAFIJOM! Jedna županija posebno na udaru: Godišnje obrnu milijarde crnog novca

20.04.2021. 08:58:00

Devet osoba s područja Zaprešića i okolice uhićeno je u policijskoj akciji razbijanja skupine trgovaca drogom, a finalizaciji akcije prethodili su višetjedni policijski izvidi obavljani uz sudske naloge . Tako su se policijski istražitelji koristili metodama koje uključuju snimanje telefonskih razgovora, a angažirani su i prikriveni istražitelji koji su fingirali kupce droge.

Iz izvora bliskih istrazi saznaje se kako su uhićeni mahom mladi muškarci, koji su policiji od ranije poznati zbog raspančavanja droge, a ovoga puta ‘presudila’ im je trgovina većom količinom raznih droga.

Javnost, ali i policiju najviše je iznenadila činjenica da je među uhićenima i ravnatelj zaprešićkog dječjeg vrtića Zvono Petar Tešić, a priča je neobična utoliko što je osnivač navedenog vrtića Kristova Crkva Zaprešić. Sumnja se da je Tešić odlazeći do autobusne stanice preko puta vrtića dilao kokain, a radi toga je policija bila primorana nadzirati pa i pretražiti vrtić. 

Roditelji vrtićke djece razmišljaju o tužbi

Oni koji Tešića poznaju šokirani su njegovim uhićenjem te kažu kako ni po čemu nije ostavljao dojam nekoga tko bi se bavio takvim radnjama. Kako tvrde naši sugovornici iz Zaprešića, zapravo su Tešićevi roditelji glavni u vjerskoj skupini pa su sinu prepustili organizaciju i vođenje vrtića, ali je očito u njegovom slučaju prevagnula pohlepa pa se odlučio na preprodaju droge koju je navodno osobno vagao i raspančavao, a kod njega su pronađeni paketići marihuane, kokaina i hašiša, koje je prodavao kupcima s kojima se prethodno telefonom dogovarao, a priča je alarmanta utoliko što postoji sumnja da je kokain prodavao čak i u prostorijama vrtića.

Komentar na nemila događanja pokušali smo dobiti i u samom vrtiću, odnosno Kristovoj crkvi no tamo se na naše višestruke pozive nitko nije javljao. Nastojali smo stupiti i u kontakt s roditeljima djece koja pohađaju ovaj zaprešićki vrtić, a jedan otac priznao nam je kako je zabrinut i ljut te da razmišlja o tužbi jer ni njemu, ni drugim roditeljima s kojima je u kontaktu nije nimalo svjedno radi toga što su im se djeca igrala u zgradi u kojoj se dilala droga. 

U ‘Balkanskom ratniku’ palo 2,2 tone kokaina

Istražitelji pak sumnjaju da je ravnatelj u ovoj priči jedna od krupnijih riba, a uz njega spominju i 29-godišnjaka koji je osim u Zaprešiću kokain prodavao i u Zagrebu te se sumnja kako je preko njega prošlo oko 170 grama droge vrijedne više 120 tisuća kuna, što su potvrdili i pretresom njegove kuće u kojoj je pored raznih vrsta droge pronađen ključ od Renaulta kojega je uzeo preko jedne makarske leasing kuće. U tom je vozilo pronađen paket s preko 500 g kokaina, a u kući su zatečene i dvije vage.

Kod jednoga od uhićenih policija je zatekla dva mobitela i dosta gotovine, a većina robe uglavnom je skrivana pa je zapakana u plastične bačve. I inače upućeni istražitelji kažu kako su načini na koje se droga doprema do Hrvatske nevjerojatni, koriste se kanali u regiji, ali i izvan nje, a nerijetko je trgovina drogom motiv za krvave ratove narko klanova na Balkanu.

Dio droge kojom se trguje u ovom dijelu Europe završava na hrvatskom tržištu, a u posljednjih desetak godina zabilježen je niz policijskih akcija u kojima su razbijane te skupine. Jedna od najpoznatijih akcija ona je kodnog naziva Balkanski ratnik  u kojoj je pao Anastazije Martinčević iz Pule koji je u Urugaju kupio jahtu na koju je natovario nešto više od dvije tone kokaina. 

Kako su ‘mule’ gutale kokain

U proljeće 2012. godine u kriminalističkim krugovima uvelike se pričalo o akciji Jadera, a tada je pala skupina hrvatskih državljana na čijem je čelu bio Zlatko Ugarković poznatiji kao Patak. Riječ je o Zadraninu čija je skupina na Karibima namjeravala kupiti 174 kilograma kokaina teškog osam milijuna eura. Robu su planirali jedrilicama dovesti do Hrvatske, a kako se plan izjalovio tako Ugarković završava u španjolskom zatvoru u kojem si oduzima život, čekajući izručenje u Hrvatsku.

Sedam ljudi palo je u akciji Spider Web u travnju 2011. godine, a tada je ujedno zaplijenjeno 104 kilograma kokaina, koji je na naše područje privatnim mlažnjacima preko Bahama i Francuske stizao iz Dominikanske Republike, a organizirana družina komnenim putem, odnosno autima, nakon toga ga je razvozila od Austrije do Slovenije i Hrvatske. Vođa te operacije bio je Hrvat s kanadskom putovnicom Miroslav Aničić.

U policijskim se krugovima i danas prepričava akcija Domald u kojoj je svjedok s adresom u Peruu objašnjavao na koji način droga zapravo sa stranih tržišta stiže do onog našega.

“Kokain je bio u obliku jajašaca. U jaju je bilo od četiri do 16 grama. Trebao sam dobiti i pilule koje gutači prvo popiju radi čišćenja organizma. Drugu vrstu pilula popili bi kako bi ih zatvorile kada bi progutali drogu. U Limu je doputovao Ante koji je progutao 900 grama. Kokain je gutao do jutra, a potom se taksijem odvezao do aerodroma i bez problema stigao u Zagreb. Drugi momak također je progutao oko 800-900 grama. I on je bez problema stigao u Zagreb. Drogu su iz sebe izbacivali u hotelu između Samobora i Zagreba. Gutači su dobivali po 2500 eura po putu”, tvrdo je navedeni svjedok svojedobno naglašavajući da se kokain ponekad stavlja u gumene banane koje nalikuju pravima pa se one zatim pakiraju u kutije koje se spremaju u kontejnere.

Istra postaje destinacija talijanskih mafijaša?

Kada je pak o Zagrebu i zagrebačkom području riječ, kriminalisti nam otkrivaju kako i ovdje još od 90-tih takozvane narkomafije djeluju u skupinama, a u ratnim i postratnim godinama te su se skupine dijelile čak i po kvartovima pa je tako recimo postojala ekipa iz Dubrave koja je bavila švercom droge, ali i raznim drugim oblicima nasilja kao što su nanošenje teškim tjelesnih ozljeda, kamatarenje i protupravna naplata. Danas se većina pripadnika te skupine primirila i legalizirala svoj biznis te se bave ugostiteljstvom, građevinom i raznim drugim poslovima.

Dosta je zastupljen i klan Istarskih dilera koji djeluju kao organizirana skupina, a uz drugu i iznude nih se povezuje s organizacijom lanaca prostitucije. Istarski dileri u policijskim se krugovima smatraju jednom od jačih grupacija na području Hrvatske, a to mogu zahvaliti odličnim vezama s dilerima iz Zagreba, BIH, Italije i Slovenije. Upućeni svjedoče kako je Istra unazad nekoliko godina postala jedna od omiljenih destinacija talijanskih mafijaša, a u policiji naglašavaju kako se ovom vrstom kriminala u našoj zemlji godišnje zavrti oko milijardu eura.

No, dobrom dijelu tog prljavog novca teško se ulazi u trag jer nerijetko završava na inozemnih offshore bankovnim računima, a podaci UN-ovog Ureda za borbu protiv droge i organiziranog kriminala kažu da se od tih poslova godišnje zna uprihoditi i do 90 milijardi eura. Kriminalci rade regionalno, a državne granice za njih ne predstavljaju problem, sve dok sami među sobom ne zarate.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.