Hrvatski branitelji očistili povijesnu utvrdu Gvozdansko

14.11.2015. 10:21:10

OČUVANJE HRVATSKE BAŠTINE Nakon starog grada Zrina, u organizaciji Udruge veterana 145. brigade HV Zagreb-Dubrava, branitelji i domoljubi dragovoljno su u subotu 7. studenoga sudjelovali u radnoj akciji čišćenja utvrde Gvozdansko. Uz veterane 145. brigade HV i djelatnike Hrvatskih šuma u akciji su sudjelovala i tri predstavnika Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji UV 145. brigade te vrijednim rukama i vještinama sudionika akcije, očišćeni su prilazni putovi, okoliš utvrde i sam unutarnji prostor. Raščišćavanje je bilo vrlo zahtjevno zbog teže pristupačnosti, strmog terena i velike zaraslosti vegetacijom. Radove je nadgledao i djelatnik konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Po uspješno obavljenom poslu branitelji i djelatnici Hrvatskih šuma odali su počast svim žrtvama Gvozdanskog zapalivši svijeće i izmolivši molitve na spomen obilježju. U odličnom raspoloženju branitelji su nastavili druženje uz zajednički objed i obećanja kako će se svi ponovno naći 10. siječnja 2016. na hodočašću povodom 438. obljetnice bitke u Gvozdanskom. Ova hvalevrijedna akcija branitelja neka bude svima još jedan poticaj za očuvanjem hrvatske povijesne baštine, posebno tako značajne utvrde i junaštva svjetskog uzora kao što je bila bitka u Gvozdanskom.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.