Hrvatski sabor u petak glasuje o imenovanju dva ustavna suca!

10.07.2015. 07:45:54

Suce Ustavnog suda saborski zastupnici biraju tajnim glasovanjem, dvotrećinskom većinom.

Hrvatski sabor u petak će glasovati o raspravljenim točkama, među kojima je i odluka o imenovanju dva suca Ustavnog suda, a kandidati su profesorica ustavnog prava Sanja Barić, sutkinja Ivana Čalić i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Suce Ustavnog suda saborski zastupnici biraju tajnim glasovanjem, dvotrećinskom većinom. Tajno glasovanje je najavio predsjednik Sabora Josip Leko. HDZ nije sudjelovao u dosadašnjem postupku izbora, ni u saborskoj raspravi o kandidatima, pa su za imenovanje novih sudaca potrebni glasovi svih ostalih oporbenih stranaka. Sabor će u petak raspravljati i o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama. Tim se izmjenama, među inim, propisuju informacije koje su tijela javne vlasti obvezna objavljivati na svojim internetskim stranicama na lako pretraživ način. Propisana je i obveza proaktivne objave informacija o postupcima javne nabave, dokumentacije potrebne za nadmetanje, informacija o izvršavanju ugovora itd. Propisana je obveza provedbe savjetovanja i za podzakonske propise. Saborski zastupnici idući bi tjedan trebali zaključiti redovitu parlamentranu sezonu, redovito zasjedanje završava, naime, 15. srpnja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.