HSP podržava svaku referendumsku inicijativu za promjenu Izbornog zakona

09.05.2018. 15:14:42

Sukladno Programskim smjernicama koje je HSP usvojio u veljači 2018. te stavovima i prijedlozima koje su posljednjih godina iznosili dužnosnici Stranke, HSP podržava referendumsku inicijativu kojom se traži promjena Izbornog zakona. Naime, HSP inzistira na promjeni izbornog sustava i za to su na Programskoj konvenciji upravo izmjene izbornog zakona posebice istaknute (Citirano iz Programskih smjernica HSP): “a) promjena političkog sustava HSP traži lustraciju temeljem prijedloga HSP iz 1996. godine jer smatra da je to temelj za razvoj i opstojnost hrvatske države te za bilo koju promjenu u hrvatskoj državi. HSP traži ukidanje abolicije svima koji su oružano sudjelovali u rušenju Hrvatske države. HSP traži izmjenu izbornog zakona po slijedećim osnovnim načelima: – RH je potreban manji broj saborskih zastupnika, – cijela Hrvatska postaje jedna izborna jedinica, – izborni prag od 3% i ukidanje D¨Hondtove metode vrednovanja, – zabrana predizbornog koaliranja, – ukidanje povlaštenih saborskih mandata nacionalnim manjinama, – povećanje broja saborskih mandata izvandomovinskim Hrvatima, – uvođenje e-glasovanja.” Kao što je u ovom citatu jasno istaknuto – uz uvođenje lustracije i ukidanje abolicije svima koji su oružano sudjelovali u rušenju Hrvatske – upravo je izmjena Izbornog zakona izrijekom navedena kao nužna. HSP konstatira da je preferiranje iz jednog u tri glasa pogubno za male sredine koje su raseljene i nemaju snage za svoju revitalizaciju te ih je potrebno preferirati u odnosu na velika središta u Hrvatskoj (Gorski Kotar, Lika, Banovina, Dalmatinska Zagora i Imotska Krajina). Dio HSP- ovih ideja je već ugrađen u prijedloge i HSP traži da se za navedeni prijedlog iznađe rješenje u pitanju biračima.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.