Hvalevrijedna gesta policajke iz Pitomače: Siromašnu ženu spasila kazne

13.02.2020. 10:26:00

Po zakonu, zahtjev za novu iskaznicu trebala je vlasnica podnijeti u roku od 15 dana, što nije učinila, pa joj slijedi 500 kuna kazne

Hvalevrijednu gestu učinila je policajka PP Pitomača Dijana Šimeta, i ne samo da je spasila siromašnu 39-godišnju ženu kazne zbog isteka osobne iskaznice, nego joj je uplatila izradu nove. Policajka je, naime, dobila na zaduženje predmet vezan za istek osobne iskaznice 39-godišnjakinje sa šireg područja Pitomače kojoj je osobna istekla još 22. srpnja lani. Po zakonu, zahtjev za novu iskaznicu trebala je vlasnica podnijeti u roku od 15 dana, što nije učinila, pa joj slijedi 500 kuna kazne.

- Nakon što je policijska službenica došla na adresu prebivališta 39-godišnjakinje i ukazala joj na propust i novčanu kaznu koja bi mogla uslijediti, od iste je dobila i saznanja o njezinoj teškoj financijsko imovinskoj situaciji te kako joj izrada nove osobe iskaznice predstavlja problem i dovodi u pitanje egzistenciju – priopćila je PU virovitičko–podravska. Shvativši da će 39-godišnjakinja, s obzirom na tešku financijsku situaciju, teško napraviti novu osobnu iskaznicu na vrijeme, policijaka Šimeta joj je izdala naredbu kojom se obvezuje da u roku od 15 dana podnese zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice, čime će ispuniti obvezu i na taj način izbjeći pokretanje prekršajnog postupka.

- Nakon povratka u postaju, policijska službenica je o svemu upoznala svog nadređenog te je zatražila dozvolu da o svom trošku uplati uplatnicu za izdavanje nove osobne iskaznice na ime 39-godišnjakinje kako ne bi u slučaju nepravovremene uplate dodatno dobila novčanu kaznu od 500 kuna, što bi za tu obitelj predstavljao još veći problem. Po odobravanju službenica je uplatila troškove izrade nove osobne iskaznice, a uplatnicu je odnijela na adresu 39-godišnjakinje. Međutim, nije joj rekla da je ona uplatila novac u njezino ime, već je rekla da je uplaćeno ispred Policijske postaje, na što je 39-godišnjakinja emotivno reagirala i zahvalila se – dodaju u PU.

Idućeg dana 39-godišnjakinja je došla u PU Pitomača, gdje je podnijela zahtjev za izradu nove osobe iskaznice te se svima zahvalila na lijepoj gesti, no nije doznala tko je uplatio novac za izradu njezine nove osobne iskaznice.


Izvor: Večernji list

Izvorni autor: Suzana Lepan Štefančić/Foto: PU VTC PODR

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.