HVIDR-a podupire vojni rok: Time bi se povećala razina nacionalne sigurnosti

09.02.2017. 16:56:52

POKUSNI PROJEKT "Smatramo kako bi se vojnim osposobljavanjem budućih mladih naraštaja povećao stupanj nacionalne sigurnosti i samim tim onemogućilo ponavljanje posljedica stradavanja u obrani naše domovine" Iz HVIDR-e su u četvrtak dali potporu inicijativi Ministarstva obrane za uvođenje temeljnog vojnog osposobljavanja, uz prijedlog donošenja Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, ocjenjujući kako bi se tom mjerom povećala razina nacionalne sigurnosti. Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić u priopćenju navodi kako se hrvatski ratni vojni invalidi, svjesni aktualne situacije velikih sigurnosnih ugroza i rizika te uz stalni podsjetnik na Domovinski rat i borbu protiv višestruko opremljenijeg i obučenijeg neprijatelja, ne mogu a ne zapitati bi li takav nepravedni napad agresora u trenutnim okolnostima doveo i do težih posljedica i žrtava. Smatramo kako bi se vojnim osposobljavanjem budućih mladih naraštaja povećao stupanj nacionalne sigurnosti i samim tim onemogućilo ponavljanje posljedica stradavanja u obrani naše domovine, uz istodobno pružanje prilika i otvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje onima koji pronađu svoj životni i profesionalni put u hrvatskim Oružanim snagama", zaključuje Đakić. Prema neslužbenim najavama, MORH iduće godine planira pokrenuti pokusni projekt ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, što bi isprva obuhvatilo tri ili četiri tjedna uvježbavanja i savladavanja osnova vojničke obuke, a koje bi služilo 30-tak tisuća mladih godišnje.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.