HVIDRA prijavila Pejčinović Burić za sukob interesa: “Radila je za Vladu Srbije”

16.11.2018. 19:15:07

Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata iz Slavonskog Broda prijavila je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić. U prijavi su naveli da je ministrica bila u sukobu interesa tijekom praćenja provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji. “Gospođa Pejčinović- Burić je u razdoblju od 2013.- 2016. radila za Vladu Republike Srbije na projektu bržeg srbijanskog pristupanja Europskoj uniji uključujući srbijansko poglavlje 23. pa se otvara pitanje njenog sukoba interesa obzirom da je sada hrvatska ministrica MVO i predsjednica naprijed navedenog u RH”, stoji u prijavi. Osim toga, u prijavi se navodi i izjava ministrice: “Radila sam na EU projektu čija je zadaća bila pružiti tehničku pomoć vezanu uz prilagodbu zakonodavstva”. “Postoji osnovana sumnja da je njen privatni interes u sukobu interesa s obavljanjem njene sadašnje javne dužnosti u RH”, poručuju iz HVIDRA-e u prijavi, u kojoj stoji i da je iz imovinske kartice ministrice vidljiv nesrazmjer u imovini u navedenom periodu, zbog čega se sumnja u moralnost postupanja ministrice. Nije nepoznato da je aktualna ministrica vanjskih poslova od 2013. do 2016. godine radila kao savjetnica srbijanske Vlade za europske politike. Kad je sklopila posao premijer je bio Ivica Dačić ( 2012.- 2014. ), naslijedio ga je Aleksandar Nikolić (2014. – 2017.) Projekti su financirani od strane Europske unije, bilateralnih donatora i UNDP-a u Hrvatskoj i državama kandidatima za EU. Mediji su tad pisali da je takav angažman plaćan od 650 d0 800 eura dnevno.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.