I general Antun Tus očitao lekciju ministru Marasu zvanom “Šmokljan”

23.10.2015. 08:35:18

Gordan Maras, još uvijek aktualni ministar poduzetništva i obrta, našao se mjerodavan procjenjivati SDP-ova brigadira Antu Kotromanovića i HDZ-ova generala Damira Krstičevića, koji će se sučeliti u 10. izbornoj jedinici, što je, sasvim očekivano, izazvalo niz negativnih reakcija, piše tportal U intervjuu Jutarnjem listu Maras je kazao, govoreći o dvoboju dvojice heroja Domovinskog rata na predstojećim izborima, da je Kotromanović učio od Gotovine, a Krstičević od JNA, očito pokušavši manirom lošeg populista ocrniti HDZ-ova kandidata Osim Damira Krstičevića, koji je uzgred rečeno vojno obrazovanje stjecao na američkom West Pointu, najpoznatijoj vojnoj akademiji na svijetu, Maras je uvrijedio je i sve ostale sudionike Domovinskog rata koji su određenu vojnu naobrazbu stekli u JNA. Između ostalih, iz JNA u Hrvatsku vojsku na početku rata stigli su i general Antun Tus, prvi načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Petar Stipetić, koji je tu dužnost obavljao kasnije, a i general Janko Bobetko, još jedan načelnik Glavnog stožera HV-a, svoje je formalno vojno obrazovanje stekao u JNA. I ratni ministar obrane general Marin Špegelj. U izjavi za tportal Antun Tus kaže da je najbolje zanemariti Marasove riječi. ‘I jedno i drugo, samo za sebe, ne znači ni dobro ni zlo. To je pitanje stručnosti i obučenosti’, kaže danas osamdesettrogodišnji Tus. General je objasnio da je svaki naš čovjek u vrijeme bivše Jugoslavije sudjelovao u JNA kao regrut, isto kao i svaki Slovenac i pripadnici ostalih naroda ‘Postojale su škole za časnike i svi smo to prošli. To je tada bila naša zemlja, a Hrvatska je bila republika unutar Jugoslavije’, kaže Tus. Potom je, nastavlja, ‘u našem Domovinskom ratu došlo do potpunog zbližavanja hrvatskog naroda i hrvatskog čovjeka, ma koje škole je netko imao prije toga, i svi smo se okrenuli obrani zemlje’. ‘Neki su prošli JNA, neki nisu, a Gotovina je prošao kroz francuske specijalne postrojbe. Tako da je to bilo određeno opće obrazovanje koje je bilo potrebno da bismo mogli obraniti zemlju. To je suština’, objašnjava Tus.
Na kraju jedna napomena. Kotromanović je vrijeme  ključnih operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu bio  zapovjednik 126. sinjske brigade, dakle pričuvne “domobranske” postrojbe, a zapovjednik 4. gardijske brigade postao je tek  1996. godine, kad je rat već završen, odakle je 1999. poslan na u Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”. Dvije godine poslije, 2001., postao je načelnik Zbornog područja Dubrovnik, a iduće godine je umirovljen.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.