I vukovarski stožer užurbano priprema ustavni referendum

30.10.2013. 19:27:16

Tomislav

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara neposredno pred 18. studenoga, obljetnicu pada grada u Domovinskom ratu u ruke agresora, pokrenut će peticiju za raspisivanje referenduma o nizu pitanja koja će ovih dana osmisliti ova neformalna inicijativa braniteljskih udruga

Jučerašnji pregovori o dvopismenim tablama na državnim institucijama u Vukovaru nisu uspjeli i branitelji okupljeni u SOHV-u kažu da s premijerom Zoranom Milanovićem više neće ni razgovarati o ovom problemu koji već mjesecima jedan grad i dobar dio političkog života zemlje talasa u neizvjesnosti od mogućih nemira.

Tri referendumska pitanja već su poznata, ali glasnogovornik SOHV-a Igor Gavrić kaže da će ih biti još. 'Jeste li za povećavanje cenzusa na 50 posto zastupljenosti određene nacionalne manjine na određenom teritoriju kao preduvjeta za korištenje manjinskih prava?' - to će biti suština prvog referendumskog pitanja za koje će SOHV-a u cijeloj Hrvatskoj prikupljati potpise od 17. studenoga. Drugo pitanje glasilo bi: 'Jeste li za to da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta?' a treće: 'Jeste li za to da se svima koji su sudjelovali u agresiju na Republiku Hrvatsku zabrani javno društveno i političko djelovanje na području države?' 'Za prvo pitanje gotovo smo u potpunosti sigurni da će tako glasiti. Njime ćemo tražiti unošenje odredbe u Ustav. O točnom tekstu i broju pitanja dogovorit ćemo se ovih dana, a najkasnije do 17. studenoga kada ćemo početi s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma na području cijele Hrvatske', najavio je Gavrić. Do kraja tjedna treba biti poznato i kakav će program SOHV osmisliti za obilježavanje obljetnice 18. studenoga, s obzirom na to da ne žele sudjelovati u Vladinu protokolu. Gavrić nije rekao i hoće li SOHV na neki način prosvjedovati protiv Vladina izaslanstva i sudionika tradicionalne povorke. Ali je sigurno i da će doći do podjele u braniteljskim udrugama, jer pored SOHV-a u Vukovaru djeluje Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, koja jučer nije dala potporu stožeru, što je potvrdio predsjednik te koordinacije Zdravko Komšić. Gavrić kaže da ih to ne brine, jer imaju potporu niza 'braniteljskih i stradalničkih i udruga molitelja'. 'Grad Vukovar utvrdio je protokol povodom Dana sjećanja. U razgovorima s braniteljima, koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata i u okviru toga, mi vršimo pripreme. Oni zbog kojih ćemo se okupiti su nam prioritet. Sve ostalo je politikantstvo', komentirao je za Media Servis vukovarski gradonačelnik Željko Sabo najavu da će na Dan sjećanja biti dvije kolone i da će Stožer za obranu hrvatskog Vukovara iskazati negostoljubivost predstavnicima Vlade s kojima nije našao zajednički jezik oko ploča na dva pisma.

______________________________________________________________________________________________________

Zbog svih događaja u i oko Vukovara posljednjih mjeseci, gradonačelnik Željko Sabo ocijenio je kako im je potreban mir, pozvavši na dostojanstveno obilježavanje.

'Molim mir u okviru prosperiteta Vukovara. Možemo govoriti o bilo kakvim simbolima, herojstvima, pijetetima, međutim, grad Vukovar treba biti grad prosperiteta kao što će to biti. Zato nam treba mir. Očekujem da svi koji vole Vukovar dođu na Dan sjećanja da dostojanstveno obilježimo taj dan u ime svih naših prijatelja i onih koji su dali živote za Hrvatsku', rekao je Sabo. (Media Servis)

______________________________________________________________________________________________________

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.