Identificirano 100 žrtava iz masovne grobnice - riječ o Bošnjacima i Hrvatima s područja prijedorske općine

26.04.2014. 09:35:39

  Istraga je dosad utvrdila da je riječ o Bošnjacima i Hrvatima sa šireg područja prijedorske općine koje su policijske i vojne snage bosanskih Srba ubile na samom počatku rata u BiH 1992. godine.

Stručnjaci za identifikaciju žrtava iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora u sjeverozapadnoj Bosni do sada su uspjeli identificirati stotinu od gotovo četiri stotine ubijenih čija su tijela ondje pokopana, potvrđeno je u petak iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje istražuje taj ratni zločin.

U grobnici otkrivenoj 2013. godine kod rudnika Tomašica do sada su pronađeni posmrtni ostaci 395 žrtava.

Istraga je dosad utvrdila da je riječ o Bošnjacima i Hrvatima sa šireg područja prijedorske općine koje su policijske i vojne snage bosanskih Srba ubile na samom počatku rata u BiH 1992. godine.

Njihova su tijela potom dovezena do rudnika Tomašica i pokopana, a grobnica je ostala skrivena više od dvadeset godina.

Iskapanja su počela u lipnju 2013., a tužiteljstvo BiH ističe da se intenzivno radi kako bi se proces što brže okončao.

Identifikacija žrtva provodi se usporedbom analiza DNK uzoraka s tijela žrtava s onima prikupljenim iz uzoraka krvi živih srodnika, a cijeli proces pomaže Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP).

Uporedo s procesom identifikacije, tužiteljstvo i policija prikupljaju dokaze i razgovaraju sa svjedocima zločina i obiteljima žrtava u svrhu suđenja odgovornima za taj ratni zločin.

Iz Tužiteljstva BiH ističu da se trenutačno istražuju još neke lokacije za koje se pretpostavlja da bi mogle skrivati masovne grobnice na području općine Prijedor iz koje su srpske snage tijekom rata protjerale više od 50 tisuća Bošnjaka i Hrvata, a na tisuće su zatočili i ubili.

Do otkrivanja masovne grobnice Tomašica oko 1200 osoba nesrpske nacionalnsoti s područja Prijedora bilo je na popisu nestalih. Tijekom rata u BiH nestalo je oko 30 tisuća osoba. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci njih oko 23 tisuće, a još se traga za oko 7 tisuća nestalih.

  • Autor: hina
  • Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Izvorni članak pogledajte OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.