Idući tjedan stiže zima: Meteorolozi najavili snijeg

24.11.2013. 12:20:29

1_190312

Suh ali iznimno hladan prodor spustit će temperature zraka u većem dijelu zemlje na vrijednosti koje su primjerenije siječnju, osobito na Jadranu.

Nakon obilnih kiša koje su zahvatile Hrvatsku, idući tjedan očekuje nas snijeg.

Centar ciklona Zlatka, koji je jedan od jačih ciklona koji je utjecao na vrijeme u Hrvatskoj, će se sljedeća dva dana popunjavati uz postupno premještanje dalje na jugoistok. Naše područje naći će se na stražnjoj strani ciklone što će pospješiti dolazak vrlo hladnog kontinentalnog zraka sa sjeveroistoka Europe. Suh ali iznimno hladan prodor spustit će temperature zraka u većem dijelu zemlje na vrijednosti koje su primjerenije siječnju, osobito na Jadranu. Temperature zraka većeg dijela sljedećeg tjedna bit će do 10°C niže od prosjeka za dio godine, piše Crometeo.

U nedjelju će u unutrašnjosti zemlje povremeno biti kiše, osobito u noći i ujutro u sjevernim predjelima. Tijekom dana će oborine slabjeti, ponegdje i prestati. Prema kraju dana opet je veća šansa za kišu, u gorju snijeg. I dalje u gorju moguć snijeg, a snježna granica će se malo spustiti tijekom dana na 500 metara nadmorske visine, u noći na ponedjeljak ponegdje do nizina. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Podravini i Slavoniji sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka još uvijek bez veće promjene ili samo malo niža, ali će se s jačanjem vjetra činiti hladnije.

Nedjelja će na sjevernom Jadranu biti pretežno sunčana, u Dalmaciji još u početku biti promjenjivo uz mogućnost kiše, pljuskova i grmljavine mjestimice. U drugom dijelu dana postupna stabilizacija. Podno Velebita navečer može biti slabog snijega nošenog burom. Na sjevernom Jadranu umjerena bura koja će navečer ojačati, a podno Velebita će biti olujna s orkanskim udarima. U Dalmaciji veći dio dana jugo i levant, do večeri će se bura proširiti na cijelu obalu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C, u zaobalju i podno Velebita ponegdje i malo niže.

U ponedjeljak u središnjoj Hrvatskoj veći dio dana suho uz moguća kraća sunčana razdoblja. U Slavoniji i Lici oblačnije uz mogućnost povremenih oborina. U Lici i Gorskom kotaru slab snijeg, a u Slavoniji malo susnježice i slabog snijega. Ne očekuje se veći snijeg. Bit će vjetrovito i hladno. Puhat će umjeren, u gorskim i sjevernim krajevima jak vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka postupno sve niža pa će u gorju tijekom dana pasti ispod nule, a i u nizinskom području približit će se nuli.

U ponedjeljak na Jadranu pretežno sunčano. Puhat će umjerena do jaka bura. podno Velebita olujna bura s orkanskim udarima. Hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 3°C, uz obalu i na otocima od 5 do 11°C. Najviše dnevne temperature većinom od 5 do 12°C, u Zagori i malo niže.

U utorak na kopnu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini predjela suho. Slab snijeg povremeno je moguć u Lici i Slavoniji. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverac i sjeverozapadnjak. Bit će još hladnije s minimalnim temperaturama od -2 do -7°C ponegdje u Lici i Gorskom kotaru. Danju od -2 do 2°C.

Utorak na Jadranu donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Povremeno više oblaka bit će na otvorenom moru gdje postoji mogućnost slabe kiše i susnježice. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita olujna s orkanskim udarima.  Navečer ponegdje tramontana. Hladno! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 1°C, uz obalu i na otocima od 1 do 7°C. Najviše dnevne temperature većinom od 3 do 8°C, u Zagori i malo niže.

Suho i vrlo hladno bit će i u srijedu. Malo snijega može biti u Lici i Slavoniji. Zanimljiva pojava događat će se na talijanskoj strani Jadrana. Snažni sjeverni vjetrovi pokupit će dovoljno vlage prelazeći Jadran tako da će na moru i uz obalu Italije u srijedu i četvrtak biti snijega! U Americi se ova pojava naziva "Lake-snow effecet", i redovit se javlja na Velikim jezerima. Tako će naši susjedi, za razliku od našeg dijela obale, imati pravu snježnu idili za koji dan!

Nešto oborina past će u unutrašnjost i zemlje tijekom četvrtka i tu u obliku kiše, snijega i kiše koja se smrzava u dodiru s tlom.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.