'Incidenti protiv Srba u Hrvatskoj nisu izolirani slučajevi'

04.12.2013. 14:37:51

4.12.2013.

'Vrlo je neugodno slušati povike koji se mogu čuti s ekrana ili s radija ili na ulicama, u takvim okolnostima nema nikakve sumnje nije lako ostvarivati ne samo pravo na dvojezičnost ili dvopismenost, nego i na školovanje.'

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac ocijenio je u srijedu u intervjuu za radioteleviziju Srbije (RTS) da nacionalistički ispadi u Hrvatskoj nisu izolirani slučajevi i da ugrožavaju prava Srba, sugerirajući hitnu i odlučnu reakciju na prijetnje i zastrašivanja.

 

Pupovac u intervjuu navodi kaže da se stvara ozračje koje podsjeća na devedesete godine i da zato takve događaje ne treba ignorirati.

 

"Vrlo je neugodno slušati povike koji se mogu čuti s ekrana ili s radija ili na ulicama, u takvim okolnostima nema nikakve sumnje nije lako ostvarivati ne samo pravo na dvojezičnost ili dvopismenost, nego i na školovanje. To ne samo da izaziva zabrinutost, izaziva i strahove, prisjećanja na stradanja koja su i nedavna i ona koja su dio prošlosti", rekao je Pupovac za RTS.

 

Pupovac ukazuje i na to da se kao protuteža prijetnjama, poput onih koje su proteklih dana upućene ravnateljici Memorijalnog kompleksa "Jasenovac" Nataši Jovičić i ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću, javlja reakcija građanske javnosti.

 

"Imate odjedanput proces buđenja građanske javnosti nasuprot tome, što nas ohrabruje, ali s druge strane to da se ravnateljici Memorijalnog kompleksa 'Jasenovac' i zaposlenima upućuje takvo pismo, s takvim brutalnim prijetnjama, to je nečuveno i nezabilježeno i na to treba reagirati najizravnijim i najrestriktivnijim mehanizmima", istaknuo je Pupovac.

 

On je ukazao i na to da je izostala reakcija Europske unije (EU) na posljednje događaje, istaknuvši kako bi Srbi u Hrvatskoj bili izrazito zadovoljni kada bi EU "u tome vidjela ono što mora vidjeti".

 

"A to je narušavanje odredbi pristupnog ugovora Republike Hrvatske Europskoj uniji, posebice onoga dijela koji je sadržan u članku 21", rekao Pupovac.

 

Komentirajući stajališta po kojima bi presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Den Haagu po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid stavila točku na ratne sukobe i pridonijela da se unaprijede odnosi dviju država, Pupovac drži da rješenje neće donijeti sudska odluka.

 

"Znam da ima različitih mišljenja oko toga, ali ja spadam u među one koji smatraju da to neće uraditi sud. To neće ići bez toga da se Srbi suoče sa svojim dijelom odgovornosti, a da se Hrvati suoče sa svojim dijelom odgovornosti i tu nam sud ne može presudno pomoći, a može nam odmoći", zaključio je Pupovac u razgovoru za RTS.

 
  • Autor: Hina/ I. Ž.
  • Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.