Interesni lobiji razaraju Hrvatsku vojsku!

25.06.2014. 11:43:21

Godinama se ono malo sredstava namijenjenih obrani ulagalo u transportne i logističke kapacitete dok je mogućnost odvraćanja ofenzivnim kapacitetima potpuno zanemarena. To se najbolje vidi po stanju ratnog zrakoplovstva, borbenih helikoptera i zrakoplova, RBS raketa instaliranih na raketnim topovnjačama HRM-a, te tenkovskim snagama u sklopu kopnene vojske.

U jednom od prethodnih brojeva tjednika 7Dnevno pokušali smo rekonstruirati put kojim je u proteklih 15-ak godina kročila Hrvatska vojska. Detektirali smo sve pogubne kadrovske poteze u režiji tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića, koji su vodili uništavanju profesionalnih kapaciteta vojske. Također, nastojali smo detektirati i najveće probleme u sve tri sastavnice Oružanih snaga Republike Hrvatske - zrakoplovstvu, kopnenoj vojsci i mornarici. Jer, stanje pobjedničke vojske iz Domovinskog rata nije nimalo dobro - godinama je bila posljednja u proračunskim prioritetima, pa se nekad ozbiljna vojna sila, svela na rang protupožarne brigade namijenjene, između ostalog, traganju i spašavanju.

Ne možemo se oteti dojmu kako su godinama, planski uništavani ofenzivni kapaciteti HV-a. Naime, godinama se, ono malo sredstava namijenjenih obrani, ulagalo u transportne i logističke kapacitete dok je mogućnost odvraćanja ofenzivnim kapacitetima potpuno zanemarena. To se najbolje vidi po stanju ratnog zrakoplovstva, borbenih helikoptera i zrakoplova, RBS raketa instaliranih na raketnim topovnjačama HRM-a, te tenkovskim snagama u sklopu kopnene vojske. Kada proračunskim restrikcijama pridodamo i želju raznih inozemnih "sponzora" za ograničavanjem kapaciteta HV-a, te sve to začinimo s raznim lobijima koji za vlastiti interes, a ne za interes HV-a, rade u MORH-u, dobijemo potpunu besperspektivnost HV-a, koja je na djelu.

Obrambeni problemi riješeni ulaskom u NATO?

Međutim, Hrvati su kao narod osjetljivi na svoju vojsku, iako je se sjete samo kad negdje u svijetu izbije kakav ozbiljan oružani sukob. Osjetljiv je narod, ali je li i politika? Naime, hrvatska politika misli kako je sve obrambene probleme riješila ulaskom u NATO savez. Po njihovim ograničenim razmišljanjima, o našoj sigurnosti trebaju sada brinuti SAD, Velika Britanija, Njemačka i drugi saveznici, a oni će i ono malo sredstava iz proračuna za obranu, prenamijeniti za kupovanje socijalnog mira i novi mandat na čelu države. Vojske bi se sjetili svake godine prilikom održavanja godišnjih sastanaka NATO saveza. I to je to - hrvatski planovi za razvoj vojske i obrane stali su ulaskom u NATO. Europska unija i NATO će vječno trajati, pa nama ne treba rezervni plan!

Sjećam se jedne izjave dr. Ante Cilige, dane u kontekstu turbulentne hrvatske povijesti, a ide otprilike ovako: "Hrvati su stradali 1918. i 1945. jer nisu imali rezervni plan". I doista je tako, u hrvatskoj povijesti nebrojno puta smo kao narod nastradali jer je zakazala nacionalna inteligencija koja je za narod morala smisliti razne scenarije, a ne staviti sav ulog na jednu kartu. Sada smo sve karte stavili na EU i NATO, a nekada na Jugoslaviju - ostaje vidjeti tko je pogriješio - povijest ili političari!

Već spomenuti lobiji, desetljećima politički instalirani u Oružane snage, danas predstavljaju najveću prepreku njihovom razvoju. To se vidi prilikom svakog posla ili nabave provedenih u sklopu OSRH. Prisjetimo se samo nabave vojnih kamiona, oklopnih borbenih vozila, remonta migova i helikoptera. Sve samo afera do afere, sukob lobija i klanova zbog provizije za obavljeni posao, a ne zbog različitih mišljenja o razvoju Oružanih snaga.

Kadar Stipe Mesića na sudu zbog pronevjera

U posljednjem poslu, remontu migova i helikoptera, prema navodima Hrvatskog tjednika koji imenom i prezimenom navodi odgovorne, počinjen je kriminal neviđenih razmjera. Naravno, pritom je ozbiljno ugrožena i nacionalna sigurnost, ali, kao da nikoga to u Hrvatskoj ne brine. Kako će i brinuti kada čelni ljudi Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) danas pred sudom odgovaraju zbog pronevjera proračuna namijenjenog sigurnosti. A to je upravo onaj kadar Stipe Mesića, koji je on doveo u vojsku nakon udara na vojsku i smjene najperspektivnijeg ratnog generalskog kadra.

Razni lobiji u MORH-u nisu se zaustavili na sukobima samo oko vojnih kamiona, borbenih vozila i remonta zrakoplova i helikoptera. Da je bitka za proviziju itekako živa, može se iščitati i iz najnovijih planova nabave za OSRH. Tako je ministar Kotromanović prilikom nedavno održane vježbe HRM-a – Harpun - upoznao javnost s planovima da uskoro pojačamo HRM s dva minolovca iz Njemačke. Riječ je o dva minolovca, svaki dužine 54 metra, brodovima proizvedenima početkom 90-ih. Pripadaju klasi brodova Kulmbach, a kako se neki iz te serije brodova i danas nalaze u sklopu Bundesmarine, nikako se ne radi o njemačkom otpadu. Po poslovično dobroj njemačkoj pedantnosti, elektronika i radari na brodovima su u izvrsnom stanju. Uz to, brodovi su opremljeni topovima bofors i mauser kao i protuzračnim projektilima stinger. Bila bi to gotovo pa donacija SRNJ Hrvatskoj i HRM-u, a dogovor će se formalizirati prilikom posjeta njemačke ministrice obrane, Ursule von den Leyen, Zagrebu. HRM bi tom nabavom napokon dobio i mogućnost sudjelovanja u misijama na Sredozemlju.

Međutim, kako se radi praktički o donaciji SRNJ, interesni lobiji ne vide priliku za zaradom, pa nude svoju viziju obnove HRM-a. Tako su u medije lansirali priču o kupnji zapovjednog broda Finske ratne mornarice, Pohjanamaa. Mogli smo tako pročitati kako se radi o brodu dužine čak 78 metara koji je sudjelovao u NATO misiji protiv somalskih gusara. Poklonici kupnje tog broda navode i kako je brod temeljito obnovljen i moderniziran 1998., a cijena bi mu bila tek između 5-8 milijuna eura. Međutim, pritom ne navode kako je brod operativan od 1978., te kako 2015. odlazi - u staro željezo. Finci su ga mislili poslati u vojni muzej, a ako ga je već moguće prodati, tim bolje za njih.

Black Hawk helikopteri - potpuni promašaj?!

Kada priči o finskim i njemačkim brodovima dodamo i lobi koji je jedno vrijeme gurao nabavu otpisanih brodova američke Obalne straže, dobijemo potpuni nered u sustavu u kojem bi trebao vladati savršen red. Kako je to moguće? Zato jer ne postoji Strategija razvoja Oružanih snaga, pa i ono malo dokumenata o dugoročnom razvoju ostaju tek mrtvo slovo na papiru. Ministarstvom obrane i Glavnim stožerom caruju lobiji koji samo gledaju vlastiti interes. Nedavna priča o mogućnosti nabave Black Hawk helikoptera, samo potvrđuje tezu kako su pravi vladari MORH-a - lobiji. Naime, zbog izuzetno zategnutih odnosa između NATO-a i Rusije, a sve zbog ukrajinske krize, dio profesionalaca u MORH-u želio se riješiti ruske tehnike i potpuno se integrirati u NATO standarde. Tom činu svakako je pridonijela i ruska ucjena oko helikoptera Mi8, zatečenih u ukrajinskim zavodima na Krimu prilikom aneksije. Skupina profesionalnih časnika, nagovorila je tako ministra Kotromanovića da od SAD-a zatraži prodaju polovnih Black Hawk helikoptera, njih 20, kako ne bi više ovisili o ruskim helikopterima Mi8 i Mi171 sh. Pogotovo u pogledu remonta i rezervnih dijelova. Međutim, lobi koji je do sada sasvim dobro zarađivao u poslovima remonta s ukrajinskim i ruskim remontnim zavodima, u medije je pustio priču kako je nabava Black Hawk helikoptera potpuni promašaj, te kako Hrvatskoj ne treba 20 helikoptera te vrste. Također, nisu zaboravili napomenuti kako su helikopteri ruske proizvodnje sasvim dostatni HRZ-u.

Očito je da je vrijeme da ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik GSOSRH-a, Drago Lovrić, sagledaju realno stanje u OSRH-u i zapitaju se, upravljaju li vojskom oni ili lobi koji je u vojsku doveo najprije Stipe Mesić, a potom ga zadržao i nadogradio Ivo Josipović? Jer, to je lobi kojemu je jedini pokretač provizija, a ne nacionalna sigurnost i suverenost!

  • Autor: 7Dnevno 20.lipnja
  • Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.