IPAK IM NIJE OPROŠTENO: Prekinut miran san amnestiranih ratnih zločinaca. Sudit će im se ponovno?

29.05.2014. 22:17:49

"Da je samo malo volje i da smo uređena država, već sad bi se raspisale tjeralice, DORH bi neovisno o politici aktivirao sve spise, digle bi se tužbe i mirno bi dočekali ljeto. Ali, teško... ", rezervirani su branitelji.

Amnestija, kao zajednička "rak rana" svih Hrvata, od sada će biti upitna za mnoge koji su okaljali ruke u ratu, a koji su izbjegli kaznu zahvaljujući kvalifikacijama kao što su oružani sukob, ubojstvo, pljačka, palež i slično. Ovakva djela su, kad ih svedemo na zajednički nazivnik – ratni zločin. Ratni zločin, pak, ne podliježe i nikad nije, niti zastari, a niti zakonu o općem oprostu. Velikom broju ratnih zločinaca oprošteno je upravo zbog trpanja njihovih zlodjela u kvalifikaciju oružanog sukoba i slično, a na ruku im je išla i činjenica da se za isto djelo ne može suditi dvaput. Sada će se tome stati na kraj, jer je sud u Strasbourgu zaključio sljedeće: Hrvatska ima pravo suditi za ratne zločine i onima na koje je prethodno primjenila zakon o oprostu! Kazali su i kako je "izuzetno važno da se suđenje i presuda ne ograničavaju propisima (o oprostu) u slučaju najtežih zločina te da se u tim slučajevima pomilovanje ili amnestija ne dopuste".

Obzirom da je ukidanje primjene amnestije na ratne zločince kojima je oprošteno zbog igre riječi, odnosno nježnije definicije onoga što su zapravo činili, cilj svih braniteljskih, ali i mnogih civlnih udruga, komentar smo zatražili od Ante Deura, jednog od organizatora pve braniteljske konvencije koja u jednom od svojih zaključaka navodi i preispitivanje amnestiranih. Antu Deura "ulovili smo" u pakiranju i tovarenju pomoći poplavljenim područjima:

- Konačno. Evo, priliku imamo, ali pitanje je kako će se i s koliko žara to odraditi. Odluči li se sudstvo držati svoga posla i ne bude li podlijegalo politici, moglo bi biti rezultata. Međutim, kako se do sada nije pokazao neki veći interes za osuđivanjem ratnih zločinaca, ne znam zašto bi i sada. S druge strane, evo, ova odluka u Strasbourgu daje našem sudstvu priliku da ispravi neke presude, odnosno da prekvalificira zločine u ratne i ponovi postupke. Nadam se da će DORH zasukati rukave – kazao je Deur okružen braniteljima koji ni nakon deset dana nisu poput mnogih zaboravili na unesrećene i koji nam je ovaj komentar dao trenutku tovarenja pomoći. Što misli o tome kako će odluka u Strasbourgu utjecati na sudstvo u Hrvatskoj i hoće li se iskoristiti mogućnost da se obnavljaju postupci, komentirao nam je i jedan od najaktivnijih članova Udruge "Crne Mambe", Ivica Jularić:

- Kada bi DORH to želio, sve bi bilo riješeno do godišnjih odmora. Ali, bojim se da će aktualna vlast to ignorirati, kao što je do sada ignorirala, a samim time i podržavala odluke da se teški ratni zločini ne tretiraju kao takvi i da se na njih primjenjuje zakon o općem oprostu. Da je samo malo volje i da smo uređena država, već sad bi se raspisale tjeralice, DORH bi neovisno o politici aktivirao sve spise, digle bi se tužbe i mirno bi dočekali ljeto. Ali, teško... - kaže Jularić.

Evidentno je nepovjerenje i rezerviranost branitelja prema institucijama koje bi sada i zakonski mogle istjerati neke pravde na čistac i konačno žrtvama pružiti satisfakciju. A žrtava koje svakodnevno susreću svoje mučitelje ima jako puno. Posebno u Vukovaru gdje se "sjatio" veliki broj amnestiranih Srba iz Banovine koji su tjekom Oluje i bijega u Srbiju - iskoristili mirnu reintegraciju i nastanili se u Slavoniji gdje su i dan-danas. Osim toga, s velikim se problemima nose silovane Vukovarke čiji su zlostavljači još uvijek zahvaljujući aboliciji, ne samo na slobodi, nego i u njihovom susjedstvu. Jedna od žrtava ratnog zločina silovanja, u filmu "Sunčica" nazvana svjedokom broj tri, kazala je sljedeće:

- U Vukovar se nisam vratila. Svi zločinci koje sam nabrojala još uvijek žive tamo, primaju naše mirovine, primaju naše plaće i smiju nam se u lice kada obilježavamo Dan logoraša – razočarano svjedoči silovana žena. Svjedokinja broj osam imenom i prezimenom, javno, pred kamerama kazala je:

- Vladimir Vezmar radi u poglavarstvu grada Vukovara. Srela sam ga tamo i rekla mu: 'Kako imaš hrabrosti tu sjediti nakon svega što si činio? Nakon silovanja, udaranja i mučenja mog sina?' On je tamo nesmetano i danas, a moj se sin nikada nije vratio... - kazala je svjedokinja pod rednim brojem osam.

Većini silovatelja unatoč dokazima nije nikada suđeno, a i oni protiv kojih su dignute optužnice dobili su simbolične kazne ili su abolirani. Sada je prilika da im se opet sudi. Ovog puta nadamo se, pravednije.

  • Autor: Snježana Vučković
  • Photo: Screenshoot youtube
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.