Ipak mogu skupa: HDZ i SDP sklopili koaliciju!

24.07.2014. 08:26:19

Zakleti neprijatelji tako su postali prijatelji, ali iza takvog oblika prijateljstva uvijek mora postojati neki interes.

Velika koalicija HDZ-a i SDP-a među hrvatskim analitičarima, ali i političarima česta je tema. No, istom brzinom kojom izađe u javnost ta se tema gurne pod tepih. Prvi je raspravu o velikoj koaliciji dviju najvećih stranaka otvorio bivši predsjednik Stipe Mesić. Po njemu, takva koalicija mogla bi biti realna opcija za Hrvatsku. Veliku koaliciju Jadranki Kosor sugerirao je Dražen Bušić tvrdeći da samo ona može Hrvatsku izvući iz krize. Niz je analitičara koji su skloni vjerovati u veliku koaliciju, a preduvjet za ovaj neuobičan spoj jest dogovor oko prošlosti i konsenzus oko sadašnjosti. Premda je na nacionalnoj razini takvu koaliciju teže dogovoriti, preduvjete za suradnju HDZ i SDP imaju na lokalnoj razini.

Primjerice, na konstituirajućoj sjednici Općinskoga vijeća Sunje održanoj u utorak, od 18 vijećnika njih 13 za predsjednika Vijeća izabralo je SDP-ova Dalibora Medveda. Do ovakvog izbora došlo je na prijedlog HDZ-ova vijećnika. Inače, potpredsjednici vijeća su Ivica Kozarić i Nikola Lončarević iz HDZ-a. Za takav izbor glasalo je sedam vijećnika koalicije HDZ-HSP dr. A. Starčević i šest vijećnika koalicije SDP, HNS, HSU i UDU. U oporbi su time ostali HSS, HSP i Laburisti.

Ovaj najnoviji primjer suradnje dviju ideološki suprotstavljenih stranaka na lokalnoj razini nije osamljen slučaj. Javna je tajna da je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić na vlast došao zahvaljujući koaliciji HDZ-a i SDP-a koja se dogovorila 'ispod stola'. Logističku pomoć u dobivanju izbora Vrkiću su pružili aktivisti iz SDP-a, HNS-a i HSU-a, političkih stranaka koje su stajale iza njega kao nezavisnog kandidata. Potporu je kasnije dobio i od HDZ-a, HSS-a i Nezavisne liste Ante Đapića.

Primjer se može pronaći i u Dubrovniku gdje je u gradskom vijeću sjedila velika koalicija SDP-a, HDZ-a i HNS-a. U oporbi su im ostali samo Laburist Pero Vića i lista aktivista okupljenih oko inicijative 'Srđ je naš'. Da bi se ova koalicija sklopila, za stol su sjeli Dubravka Šuica i Andro Vlahušić. Zakleti neprijatelji tako su postali prijatelji, ali iza takvog oblika prijateljstva uvijek mora postojati neki interes. Ujedinio ih je projekt oko golfa na Srđu. Ova mini dubrovačka koalicija bila je spremna na sve kako bi izbjegli potrebu za suradnju s listom koju je nosio Igor Miošić iz inicijative 'Srđ je naš'. Kada su shvatili da drugačije ne mogu, zaključili su da se drže skupa jer tako ipak mogu.

I malo istarsko mjesto Tinjan dokaz je da se suprotnosti privlače. U ovom mjestu HDZ je podržao SDP pa su tako dobili koaliciju. Boris Mofardin iz HDZ-a ovu neobičnu koaliciju ocijenio je kvalitetnom jer on nije podržao stranku nego čovjeka, odnosno u ovom slučaju SDP-ovca Gorana Hrvatina. Zanimljivo je kako ni Budiša, ni Mesić, a bome ni itko drugi nikada nije otkrio što bi Hrvatskoj ova koalicija donijela. Nije jasno kako će zemlju iz lošeg stanja izvući oni koji su je u takvo stanje i doveli. No, to u Hrvatskoj ionako nije pretjerano bitno jer se političarom ne postaje radi doprinosa društvu i zemlji. Kod nas je to profesija u kojoj osiguravaš svoju poziciju, stražnjicu i džep, a narod nek se snađe kao što je to bio slučaj i svih ovih godina.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.