Ispraćen 5. hrvatski kontingent HRVCON na misiju u Afganistan

27.08.2016. 16:30:55

'ODLUČNA POTPORA' Nakon što je u Afganistanu s krajem 2014. završena operacija ISAF, NATO od 1. siječnja 2015. godine predvodi misiju 'Odlučna potpora' čija je temeljna zadaća pružati obuku, savjetovanje i pomoć afganistanskim sigurnosnim snagama i institucijama Peti hrvatski kontingent (HRVCON) svečano je ispraćen u subotu u vojarni “Pukovnik Marko Živković” uoči odlaska u međunarodnu misiju 'Odlučna potpora' (Resolute Support) u Afganistanu koju predvodi NATO, priopćeno je iz MORH-a. Ispraćaju su među ostalima nazočili izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder.
U misiju Odlučna potpora upućuje se ukupno 112 pripadnika 5. HRVCON-a, od toga 90 pripadnika i pripadnica hrvatskih oružanih snaga, 17 vojske Crne Gore, po dva pripadnika vojske Albanije i BiH te jedan pripadnik Armije Makedonije.
General Šundov je podsjetio na činjenicu da pripadnici OSRH već više od 13 godina sudjeluju u operacijama i misijama potpore miru u Afganistanu.
"Time i sudjelovanjem u drugim međunarodnim misijama širom svijeta iskazujemo privrženost temeljnim načelima i vrijednostima međunarodne zajednice", istaknuo je načelnik Glavnog stožera. “S druge strane, to je prigoda za stjecanje dragocjenih znanja i iskustava, ali i prigoda za predstavljanje naših oružanih snaga i njihovih sposobnosti”, zaključio je general, pozdravljajući pripadnike OS stranih savezničkih i partnerskih zemalja koji su dio 5. HRVCON-a.
Zapovjednik 5. hrvatskog kontingenta brigadir Dražen Sebastijan naglasio je kako su pripadnici kontingenta nakon zahtjevne i izazovne obuke spremni za provedbu svih zadaća u Afganistanu. „Kontingent je spoj iskustva i mladosti i zato očekujem da stariji i iskusniji pripadnici prenesu svoje znanje i iskustvo na mlađe”, rekao je zapovjednik 5. HRVCON-a. „Budite pošteni i moralni, stvarajte i širite duh pozitivnog i optimističnog ozračja, kako međusobno, tako i u krugu naših koalicijskih partnera te afganistanskih snaga sigurnosti”, poručio je Sebastijan postrojenom kontingentu.
Nakon što je u Afganistanu s krajem 2014. završena operacija ISAF, NATO od 1. siječnja 2015. godine predvodi misiju 'Odlučna potpora' čija je temeljna zadaća pružati obuku, savjetovanje i pomoć afganistanskim sigurnosnim snagama i institucijama.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.