Istraga protiv dvojice u slučaju remonta MiG-ova

06.07.2016. 11:32:37

USKOK je pokrenuo istragu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog sumnje da su primili i dali mito u slučaju remonta MiG-ova u Ukrajini. USKOK sumnja da je načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda od 2011. do 2016., od zastupnika dvaju inozemnih društava tražio novčanu nagradu kako bi im osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21, onom potencijalnom izvršitelju koji pristane isplatiti mu zatraženi novčani iznos. Dnevnik.hr neslužbeno doznaje kako se radi o Josipu Čoviću. ‘Osnovano se sumnja da je I. okr., od 12. prosinca 2011. do kraja veljače 2016. godine, kao načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, Zapovjedništva za logistiku MORH-a, te kao voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a i kao stručna osoba član tehničkog Povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja, Povjerenstva MORH-a za analizu izvodivosti i isplativosti remonta te Povjerenstva MORH-a za stručno-tehničku potporu postupku remonta, od zastupnika dvaju inozemnih društava u više navrata zatražio novčanu nagradu kako bi zauzvrat, kao član povjerenstava MORH-a u čijem je radu sudjelovao, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja za obavljanje remonta aviona, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21 onom potencijalnom izvršitelju koji pristane isplatiti mu zatraženi novčani iznos’, priopćio je USKOK. Zastupnik rumunjskog društva nije pristao dati mito, ali zastupnik ukrajinskog društva jest, te je Čoviću obećao isplatu zatraženog novčanog iznosa. Neslužbeno saznajemo da je predstavnik tvrtke koja je zastupala Ukrajince bio Ivica Josipović. Nakon što je posao realiziran, bivši načelnik od Josipovića je u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016.godine preuzeo mito. ‘Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili zahtjev I. okr. da mu za pogodovanje prilikom odabira izvršitelja isplate određenu novčanu nagradu, dok je II. okr. prihvatio zahtjev I. okr. i obećao mu isplatu zatraženog novčanog iznosa ukoliko društvu čiji je zastupnik osigura dobivanje i izvršenje navedenog posla. Nakon što je navedeni posao realiziran, I. okr. je od II. okr. u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. godine preuzeo obećanu novčanu nagradu’, stoji u priopćenju USKOK-a. USKOK u koordinaciji s Vojnom policijom i PNUSKOK-om nastavlja provođenje kriminalističkog istraživanja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.