Istražili smo – Hrvatska daleko od prosjeka EU!

20.06.2013. 10:58:39

Stan kao san: 
Za 60 kvadrata građanin Hrvatske radi 11, a stanovnik Unije pet godina

"Nismo zemlja kakva bismo mogli i željeli biti, ali napravili smo golem pomak i danas smo prosječna članica Europske unije", kazala je nedavno ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Je li Hrvatska zbilja prosječna članica EU? Nije. Hrvatska je daleko ispod prosjeka EU. A evo i dokaza: gledajući po glavnom ekonomskom pokazatelju – bruto društvenom proizvodu, Hrvatska je više nego dvostruko ispod prosjeka EU. Hrvatski je BDP po stanovniku 10.300 eura, dok je prosječni član europske zajednice 27 zemalja lani stvorio ukupnu vrijednost od 25.600 eura. Dakle, Hrvatska ima 60 posto manji BDP po stanovniku od prosjeka EU. Gledajući najvitalniji pokazatelj – zaposlenost, Hrvatska je u odnosu na prosjek EU u doista katastrofalnom položaju. Naime, sa 20,9 posto Hrvatska ima gotovo dvostruko više nezaposlenih nego što je prosjek EU (11 posto). Sedam dana na moru... Broj siromašnih u Hrvatskoj gotovo je za trećinu veći od prosjeka Unije. Od 100 stanovnika u Hrvatskoj ispod granice siromaštva živi 21, a u EU siromašno je 16 od stotinu ljudi. Hrvatska je daleko ispod prosjeka EU i po ulaganju u obrazovanje. I dok se u EU za obrazovanje prosječno izdvaja šest posto BDP-a, u Hrvatskoj je taj iznos točno upola manji. Pogledajmo i glavni pokazatelj blagostanja u nekoj zemlji – zaradu i kupovnu moć stanovnika. Hrvatska prosječna neto plaća iznosi 730 eura i niža je 55 posto od prosječne plaće u zemljama EU, koja iznosi 1600 eura. Kada se u obzir uzmu cijene i usporede s prosječnom plaćom, također ispada da je kupovna moć u Hrvatskoj dvostruko ispod prosjeka Europske unije. Prosječan turist u Hrvatskoj za jedan dan uživanja na moru izdvoji 108 eura. Dakle, za jedan mjesec rada prosječan turist iz EU u Hrvatskoj može ljetovati 15 dana, dok si prosječan Hrvat po istom kriteriju može priuštiti samo sedam dana mora. Za prosječan stan od 60 kvadrata prosječan Hrvat mora raditi 135 mjeseci, odnosno, da cijelu plaću odvaja samo za kupnju stana, Hrvatu bi trebalo 11 godina i dva mjeseca da ga isplati. Prosječan stanovnik EU za isti bi stan trebao raditi samo pet godina i jedan mjesec. Litra mlijeka i benzina Za litru benzina Hrvat u prosjeku mora raditi 20 minuta, a stanovnik EU samo devet minuta. Za litru mlijeka Hrvat radi 12, a građanin EU samo pet minuta. Hrvatska u EU ulazi za 11 dana, a na vladi premijera Zorana Milanovića ostaje da što prije provede nužne reforme da bismo što prije uhvatili korak i postali barem prosječna zemlja EU. >>Režije: Hrvatska šesta po skupoći na svijetu!
EU je dvostruko zaduženiji od RH Iako imamo dojam da smo strašno zaduženi, brojke pokazuju da smo jedino po tom kriteriju bolji od prosječnog stanovnika EU. Prosječan Hrvat zadužen je 10.600 eura, što je upola manje od ukupnog duga prosječnog žitelja EU (21.960 eura). No kako je hrvatski javni dug počeo rasti galopirajućom brzinom, uskoro bismo se mogli približiti prosjeku EU. Hrvatska će po broju stanovnika činiti 0,8 posto EU, a po ukupnoj površini 1,3 posto Unije. Hrvatski BDP čini samo 0,3 posto BDP-a EU. Dakle, iznos mu je na razini statističke pogreške ukupnog BDP-a Europske unije. get_slika_varijacija.php Izvornu vijest možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.