ISTRAŽILI SMO Marijana Petir zatvorila je račun u Erste banci, a Most svoje poslovanje prebacuje u drugu banku

21.06.2019. 07:34:18

Erste banka nedavno je još jednom 'uzburkala duhove' javnosti objavom na Facebooku u kojoj su dali podršku održavanju Povorke ponose na zagrebačkim ulicama. Istražili smo stoga tko je nakon te podrške od političara i političkih stranaka otkazao suradnju Erste banci. Podsjećamo, ovo nije prva objava "ideološke prirode" koja je uzrokovala velike rasprave u javnosti. Prije dvije godine, Erste banka je za promidžbene kampanje snimila reklamu "Hrvatska treba ljude koji vjeruju u sebe",  a u jednoj sceni reklamnog spota pojavljuje se homoseksualni par te ‘transrodna’ osoba, što je izazvalo polemike u javnosti. Konzervativne udruge i biskup Vlado Košić su zatražili od klijenata banke bojkot, a slični pozivi su uslijedili i nakon zadnje objave. Podrška Erste banke Povorci ponosa naišla je na velik broj kritika njihovih klijenata na Facebook stranicama, a najviše kritika je dobila zbog toga što njezinu objavu klijenti vide kao politički aktivizam. S obzirom na to provjerili smo koje od desnih i konzervativnih političkih opcija imaju račun i ovoj banci i ako ga imaju hoće li promijeniti banku s obzirom na to da promovira politike drugčije od onih koje one zastupaju. Prvi nam se javio politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku, Zlatko Hasanbegović, koji je za Direktno rekao kako njegova stranka nema račun u Erste banci. Dodao je i kako se radi o privatnoj kompaniji i kako svaka tvrtka ima pravo na svoje poslovnu politiku. "Hoće li ta politika imati posljedice to je druga priča. Kome smeta njihova podrška zatvorit će račun, tko je indiferentan neće", kaže Hasanbegović. Sličnu poruku dao je i saborski zastupnik Hrasta, Hrvoje Zekanović, čija stranka kako on kaže nema račun u toj banci, ali misli da kao privatna kompanija na slobodnom tržištu ima pravo na svoju poslovnu politiku. "Mi smo u Hrvatskom saboru glasali protiv Istanbulske konvencije, protiv revizije Vatikanskih ugovora, protiv zakona o udomiteljstvu a trenutno radimo na prijedlogu Zakona o zaštiti života", kaže Zekanović. Dodaje i kako su njegov prijedlog zakona podržala i tri zastupnika Mosta: Miro Bulj, Marko Sladoljev i Slaven Dobrović te kako mu je žao što nije dobio podršku i drugih kolega s desnog spektra političke scene. Most nezavisnih lista ima račun otvoren u Erste banci. Međutim, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja za Direktno je kratko rekao kako je predsjedništvo Mosta  još 12. veljače donijelo odluku da nakon završetka izbora za Europski parlement prebacimo račun u Hrvatsku poštansku banku jer je jedina banka u hrvatskom vlasništvu". Hrvatska demokršćanka stranka koju vodi bivši predsjednik Hrvatske seljačke stranke i bivši gradonačelnik Grada Križevaca saborski zastupnik Branko Hrg ima otvoren račun u Zagrebačkoj banci.

Provjerili smo i gdje izvanparlamentrane desne stranke i neovisne  liste imaju otvorene račune

Hrvatska stranka prava Karla Starčevića i koalicijskog partnera Neovisnih za Hrvatsku prava ima otvoren račun u Partner banci. Marijan Pavliček predsjednik Hrvatske konzervativne stranka čija je Ruža Tomašić osvojila mjesto u Europskom parlamentu za Direktno je rekao kako HKS ima otvoren račun u Partner banci u Zagrebu. Iznenađenje izbora za Europski parlament Mislav Kolakušić koristi usluge Zagrebačke banke. Neovisna lista Marijane Petir ima otvoren račun u Erste & Steiermärkische bank d.d. Hrvatska eurozastupnica poznata je po promoviranju stavove većih vjerskih zajednica u Hrvatskoj te je često u Saboru glasala protiv zakona koje je prepoznala kao promicanje homoseksualnosti.  Petir je ponijela ''titulu'' homofoba desetljeća na LGBT Prideu u Zagrebu 2011. zbog svojih kršćanskih stavova koje mnogi  na lijevoj strani političkog spektra te mnoge udruge smatraju prilično nazadnima i ''zadrtim''. Petir je za Direktno rekla kako se radilo o privremenom računu. "Svi kandidati i liste na EU izborima temeljem zakona dužni su zatvoriti posebne račune koje su otvorili za izbore i to u roku od 30 dana od održavanja izbora te sam ja postupila sukladno zakonu", rekla je Marijana Petir.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.