Istražitelji love lažne invalide!

20.09.2013. 09:11:28

Nakon što je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, u srpnju naložio reviziju invalidskih rješenja među zaposlenicima splitskog ureda Mirovinskog osiguranja, u petak na ovaj HZMO stiže poseban tim vještaka medicine rada.

Razlog nadzora i provjere jest neuobičajeno veliki broj zaposlenika splitskog Mirovinskog s tjelesnim invaliditetom: od 200 radnika, 44 su invalidi. Veći dio ima status tzv. invalida donjih ekstremiteta, temeljem čega se ostvaruju brojna materijalna prava. Kako je potvrđeno Slobodnoj Dalmaciji, svih 44 radnika dobilo je obavijest da sutra moraju doći na razgovor s vještacima medicine rada resornog ministarstva. Moraju donijeti svu raspoloživu, staru i novu medicinsku dokumentaciju u vezi s utvrđenim tjelesnim oštećenjima.

Stižu stručnjaci iz Zagreba

Ono što je posebno zanimljivo, zbog sumnje u moguće pogodovanje, isključeni su splitski vještaci, tako da će postupak voditi isključivo ovlašteni zagrebački vještaci medicine rada, odnosno vještaci Ministarstva rada. Dolazak istražnog tima Ministarstva rada i mirovinskog osiguranja potvrdila nam je Nataša Poparić, predstojnica splitskog Područnog ureda HZMO-a. "Ako se zaposlenik ne odazove kontrolnom pregledu u petak, a za to nema opravdane razloge, obustavit će mu se isplata novčane naknade koju ostvaruje temeljem tjelesnog invaliditeta, i to prvi dan sljedećeg mjeseca, a nakon donošenja rješenja o obustavi isplate", kazala je Poparić.

Rodbinske dijagnoze

Prema njezinim riječima, nepravilnosti koje su uočene u splitskom Mirovinskom bile su okidač da se revizija Ministarstva rada proširi na sve ispostave Zavoda u zemlji. Već ranije utvrđeno je da je dio zaposlenika s rješenjem o tjelesnoj invalidnosti rodbinski povezan s djelatnicima Zavoda koji su im rješenja o invalidnosti izdali. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.