Ivan Sokač: netko davno detektirane uzroke problema s Romima uporno skriva pod tepihom

03.01.2019. 16:15:31

U prostorijama Policijske uprave međimurske danas je održana izvanredna konferencija za medije na kojoj je Ivan Sokač načelnik Policijske uprave međimurske, iznio niz sigurnosno interesantnih događaja koji su se zbili tijekom poslijepodneva i večeri 1. siječnja ove godine, prilikom čega je istaknuo kako tog prvog dana ove godine nije bilo baš mirno i sigurno, jer je policija samo u romskim naseljima diljem županije imala 12 intervencija. Dvije su završile novim napadom, odnosno kamenovanjem i pucanjem na policiju, dok je u ostalima sve bilo na rubu incidenta.

-Ono što smatram kako definitivno nije dobro, kazao je tom prigodom Sokač, da ćemo se opet baviti isključivo posljedicama, a ne uzrocima. Ponovo će se na mnogim mjestima postavljati pitanje postupanja represivnog aparata, je li policija mogla ovako ili onako, je li bio nazočan dovoljan broj službenika, a davno detektirani problemi i uzroci koji dovode do ovoga se dobro čuvaju ispod tepiha. Očito je kako se s time ne bavimo, a oni Nacionalni planovi i strategije se provode tako, kako se provode. Onim pravim uzrocima se uopće ne bavimo, i još jednom ponavljam kako je moje mišljenje da te stvari netko jako dobro čuva da ih se ne izvuče ispod tepiha, a riječ o svima dobro poznatim problemima koji se pod hitno moraju početi rješavati.

Ovo što se u ovih 12 slučajeva dogodilo i što se zapravo događa, nema veze u odnosu policije i romske nacionalne manjine, kao što to možda neki inputiraju. Našli službenici otišli su na već, nažalost uobičajene intervencije u kojima je bilo slučajeva obiteljskog nasilja (napad u kući, napad sjekirom, razbijanje inventara, prijetnje vatrenim oružjem…). Ono što je poznato već unaprijed, kazao je načelnik Sokač je i to da najvećih problema ima uoči blagdana i na dan kada se dobiva socijalna pomoć. Tako smo nedavno upravo na dan kada je krenula isplata socijale i druge pomoći imali preko 40 dojava o nasilju, što puno govori o nekim drugim stvarima koje se uslijed toga događaju.

Ako je potrebno, povećati ćemo broj policijskih službenika, no to nije rješenje problema

-Ja sam već više puta spomenuo, nastavlja Sokač, i na Vijeću za prevenciju da ta tzv. socijalna pomoć u puno slučajeva generira asocijalna ponašanja i to se nije dogodilo jednom, već se događa stalno i to su zapravo oni ranije spomenuti uzroci kojima se ne bavimo. Mi (policija) svoj posao odrađujemo profesionalno i kvalitetno, a na kraju će se ponovo samo raspravljati o tome, hoće li policija dobiti pojačanje, a ponavljam očito je kako se pravim uzrocima problema ne bavimo kao društvo. Naime, poznato vam je kako je održano, dobro plaćeno istraživanje koje je otkrilo po mišljenju građana prave uzroke problema, od ne odlaska i završavanja škole, problema vezanih uz te dječje doplatke i “socijale”. Vidimo i sami smo svjesni da stvaramo socijalno ugroženo stanovništvo umjesto radno sposobnog. Ne vidim zapravo uslijed tih akcijskih planova i strategije nikakav pomak na bolje, i ako je jedino rješenje da povećamo broj policijskih službenika, mi ćemo to i napraviti, kao što smo i sad prilikom ovih dvanaest intervencija tražili pomoć interventnih vodova susjednih policijskih uprava. Isto tako školujemo kadar i za našu Policijsku upravu, vraćamo ljude iz drugih uprava, ali to neće promijeniti samu biti problema.

Iskreno se nadam, završio je Sokač, kako će se nešto promijeniti, ali to još očito nije na vidiku. Nažalost, tek kada se nešto slično ovome dogodi krenu medijski napisi i tekstovi, nakon čega se odjednom svi aktiviraju u poduzimanju nekakvih koraka i onoga što bi trebalo napraviti no, nakon mjesec dana sve po starome, odnosno nikome ništa, a policajci su i dalje osuđeni na ono što jesu, vrijeđanje, pljuvanje i kamenovanje.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.