IVICA U NOVIM PROBLEMIMA? DORH pokrenuo novu istragu u slučaju Agrokor pod kojom se istražuje i Todorić

25.03.2019. 09:45:12

DORH ISTRAŽUJE Početkom godine DORH je pokrenuo treću istragu u slučaju Agrokor, kojom je prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, obuhvaćen i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti ih za kazneno djelo zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju, kojim su oštetili Agrokor, a sebi pribavili ilegalnu imovinsku korist u iznosu od 1,250.000 eura, piše Jutarnji list. Curenje novca prilikom realizacije sale-leaseback ugovora. “Zanimljivo je da tužiteljstvo o novoj istrazi protiv Todorića nije, kako to uobičajeno čini, izdalo priopćenje za javnost. Mogući razlog za to, govore izvori Jutarnjeg, leži u činjenici da je za vođenje svakog novog postupka protiv Todorića nakon njegova izručenja iz Velike Britanije potrebna suglasnost tamošnjih vlasti. A ishođenje suglasnosti od Londona za novi postupak navodno je još u tijeku”, piše Jutarnji list. Nova istraga, pojašnjavaju, vezana je uz poslovna događanja u Agrokoru 2013. godine. Konkretno, riječ je o tzv. sale-leaseback ugovorima između Agrokora i američkog nekretninskog fonda W. P. Carey s kojim je Agrokor zaključio više ugovora o prodaji nekretnina, skladišta, supermarketa i hipermarketa te povratnog najma prostora. “Ukratko, Agrokor je W. P. Careyju prodavao svoje nekretnine i tako u svakoj transakciji dobivao iznose od više desetaka milijuna eura svježeg kapitala dok je istodobno s tim fondom ugovarao dugoročni najam tih nekretnina. Smatra se da je Agrokor na taj način zapravo zaobilazio klasično kreditiranje kod poslovnih banaka, a ujedno je mogao iskazivati manju zaduženost u financijskim izvješćima. No, tužiteljstvo ne inkriminira “sale-leaseback” ugovore kao takve, nego “curenje” dijela sredstava prilikom njihove realizacije”, navodi dnevnik. Krajem 2013. godine, u petoj takvoj transakciji, Agrokor je W. P. Careyju prodao i odmah uzeo u najam više maloprodajnih trgovina za iznos od oko 67 milijuna eura. Tom je prilikom Agrokorjednoj tvrtki u Švicarskoj isplatio pozamašan iznos, 1,25 milijuna eura, za usluge posredovanja i savjetovanja u spomenutom poslu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.