Iz Beograda stigao dokaz koliko su i što su sve Srbi u Hrvatskoj sravnali sa zemljom u agresiji!

19.07.2013. 09:03:17

Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91) iznimno je zadovoljna što smo barem na jednom polju sa susjednom Srbijom počeli relativno dobro surađivati.

Naime, iz te je države, odnosno Beograda, na naš zahtjev, stiglo čak 8800 snimaka Hrvatske iz zraka nastalih prije 1968. To je, kažu, tek jedan manji dio, zapravo polovica snimaka hrvatskih gradova i sela s kojima raspolaže susjedna država (sic!), a koje je snimila bivša zločinačka JNA. Srbija je kao agresor, snimke i te kako koristila za rušenje na stotine tisuća hrvatskih objekata, pa i bolnica, dječjih vrtića i škola. Sve što su željeli imali su – na dlanu.

Sada nam, kako rekosmo, dio toga vraćaju, ili bolje rečeno velikodušno nam daju kopije (jer tko zna ne će li im kad-tad opet zatrebati?), a taj "dar" poslužit će Ministarstvu graditeljstva RH da rasvijetli tko je od Hrvata raspolagao kakvom imovinom, je li predao ili nije zahtjev za legalizaciju. Dakle, nema više "cile-mile", odnosno labavo.

Zakoni se moraju poštivati, snimke su tu – direktno iz beogradskog Vojnogeografskog instituta. Međutim, na tim snimkama vidljiva je i svaka kuća, svaki objekt koji je postojao prije hrvatskog Domovinskoga rata, od Vukovara, Pakraca, Ćelija, Dubrovnika, Gospića, Kijeva, Aljmaša, Škabrnje, Zadra, Šibenika, Osijeka, Lipika, Voćina, Slavonskog Broda, Županje, Knina, Nove Gradiške i brojnih drugih gradova i mjesta, a koji je od 1990.-1996. – srušila zločinačka JNA, te Srbi, Crnogorci i domaće izdajice.

Stoga, osim što će snimke poslužiti hrvatskoj državi da od hrvatskih građana ubere još više financijskih sredstava, tražimo da se sve te snimke javno objave, a poglavito one na kojima su gradovi i mjesta koji su najviše stradali u agresiji. Na taj način vidjet će se i moći će se točno utvrditi koliko je i čije su (imenom i prezimenom) građevine srušene ili dobrano uništene te kakvi su objekti sagrađeni na njihovim mjestima, ali i to tko je platio njihovu izgradnju – oni koji su se branili ili oni koji su bili agresori?

Bit će to prilika da konkretno vidimo "iz zraka" kako je primjerice izgledao Vukovar prije, a kako u vrijeme Domovinskoga rata! Velikom broju Hrvata kuće ili stanovi su srušeni, a neki su zbog toga morali kupiti ili sagraditi nove. Dakle, ako nemaju urednu dokumentaciju platit će – legalizaciju.

Ili, da ne dužimo, svaka čast Srbiji što nam je omogućila da vidimo i to "iz zraka" kako je izgledala hrvatska država prije, a kako kad su uništili gotovo svaku kuću, bolnicu ili dječji vrtić, od Vukovara do Dubrovnika!

Nu, sad se postavlja i pitanje: hoće li i kada Srbi kao agresori platiti barem jednu bolnicu, obiteljsku kuću ili neku tvornicu koju su sravnali sa zemljom, odnosno hoće li na temelju tih snimaka netko iz Hrvatske uopće nešto takvoga i zatražiti?

Ili ćemo i dalje, kao i dosad, raditi u stilu – ne mogu oni nama toliko srušiti, koliko mi možemo (sami) obnoviti?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91)

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.