Izaslanstvo HKS-a prisustvovalo na svečanoj Sinjskoj alci u Vukovaru

08.05.2017. 14:37:53

U Vukovaru je u subotu, 6. svibnja 2017.,  održana svečana Sinjska alka, koja je četvrti put u svojoj 300-godišnjoj povijesti organizirana izvan Sinja. Ovaj veliki događaj za grad heroj, kojem su alkari iskazali posebnu počast, pratilo je brojno izaslanstvo HKS-a u kojemu su bili predsjednik Gradske organizacije HKS-a Grada Vukovara Filip Sušac, predsjednik Županijske organizacije HKS-a Vukovarsko-srijemske županije i načelnik Općine Vođinci Martin Kordić, članovi Glavnog odbora HKS-a Robert Rapan, Mato Landekić i Jurica Cvitković, predsjednik Glavnog odbora Draženko Kožul, međunarodna tajnica Tamara Kalistović, politički tajnik Željko Cvrtila, glavni tajnik Denis Bevanda, dopredsjednica Ruža Tomašić i predsjednik HKS-a i vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček.
Alkarski dan u Vukovaru započeo je tradicionalnim pucanjem mačkula i sviranjem budnica Gradske glazbe Sinj. Nakon toga kočija je na Trg Republike Hrvatske dovezla predstavnike Viteškog alkarskog društva koji su pozvali gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penavu na Svečanu Sinjsku alku. Kada je gradonačelnik s ponosom prihvatio poziv, delegacije gradova Vukovara i Sinja te Viteškog alkarskog društva položili su vijenac i upalili svijeću kod Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku. Kočija se potom uputila do crkve sv. Filipa i Jakova gdje su predstavnici alkarskog vojvode poziv na Svečanu Sinjsku alku uputili i gvardijanu fra Ivici Jagodiću. Gvardijan je također prihvatio poziv te je služena Sveta misa. Nakon svete mise u crkvi sv. Filipa i Jakova, uprava Viteškog alkarskog društva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala je počast svim poginulim, ubijenim i nestalim braniteljima i civilima na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Vukovar, simbol otpora JNA i srpskim paravojnim postrojbama branili su Vukovarci, ali i dragovoljci iz cijele Hrvatske. Branili su hrabro grad na Dunavu puna tri mjeseca. Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu koja je završila velikim razaranjem grada, brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. Među onima koji su svoje živote, za našu slobodu, ostavili u Vukovaru su i dvojica sinjskih vitezova, heroji Ivica Poljak-Sokol i Andrija Alčić. Povodom održavanja svečane Sinjske alke njima u čast i slavu položeni su vijenci i upaljene svijeće na mjestima pogibije, kod današnje PP Vukovar i u Preradovićevoj ulici. Andrija Alčić poginuo je 4. studenoga, a Ivica Poljak-Sokol dva dana kasnije, 6. studenoga 1991. godine. U 14.30 sati povorka alkara krenula je iz park-šume Adica te pristigla u Dvorac Eltz na vojvodin prijem nakon kojega je uslijedila sama manifestacija Svečane Sinjske alke kojoj je, uz brojne Vukovarce, Sinjane te goste iz svih krajeva Lijepe naše, nazočio cijeli državni vrh na čelu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i pokroviteljicom Svečane Sinjske alke predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović. Nakon tri trke Svečana Sinjska alka dobila je svoga slavodobitnika; Ante Zorica dva je puta gađao u sridu i jednom u dva te je pobjedio s ukupno osam bodova. U znak pobjede vojvoda Ante Vučić Zorici je na koplje privezao plamenac s hrvatskom trobojnicom, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slavodobitniku i njegovom alkarskom momku Ivici Matiću uručila je prigodne darove. U čast slavodobitnika u dvorcu Eltz upriličena je Večer slavodobitnika. Slavodobitniku i njegovom alarskom momku ovom je prigodom gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava uručio posebno izrađene dukate. Replike ovih dukata svoje će mjesto naći u Muzeju Sinjske alke i Muzeju grada Vukovara. Na Trgu Republike Hrvatske dobru je atmosferu za Vukovarce i njihove goste nastavio održavati Miroslav Škoro, a večer je upotpunio vatromet.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.