Izbacili djecu hrvatskih povratnika jer nisu htjela učiti na ćirilici

26.09.2016. 20:31:52

Dvoje učenika ostalo je u učionicama, a roditelji su napustili prostor škole dok je učiteljica pozvala policiju Djeci hrvatskih povratnika u mjestu Gornjoj Tramošnici u općini Pelagićevo u Republici Srpskoj ni u ponedjeljak nije omogućen nastavak obrazovanja na hrvatskome jeziku u tamošnjoj područnoj školi nego je zatraženo da nastavu slušaju na srpskom jeziku i po srpskom programu iako je drukčiji dogovor postignut prošlog tjedna. Kada su u ponedjeljak učenici s roditeljima došli u školu, zatekla ih je učiteljica koja predaje po srpskom nastavnom planu i programu te je djeci dodijelila udžbenike na ćirilici, zahtijevajući da se nastava izvodi na srpskom jeziku i po nastavnom planu i programu Republike Srpske. Roditelji i djeca su to odbili prihvatiti. Nakon toga je učiteljica tražila da učenici napuste školu kako bi je zaključala, čemu su se usprotivili roditelji koji su zahtijevali da djeca ostanu u školi. Dvoje učenika ostalo je u učionicama, a roditelji su napustili prostor škole dok je učiteljica pozvala policiju. Jedan od hrvatskih povratnika u mjestu Gornja Tramošnica Anto Kamenjašević, čije dijete pohađa nastavu u područnoj školi izrazio je razočaranje ponašanjem ravnateljice Osnovne škole u Pelagićevu Olgom Lazić. 'Umjesto da ispoštuje postignut dogovor i naputke ministra Maleševića, ravnateljica iz Pelagićeva radi po svom. Već drugi put u posljednjih tjedan dana među našu djecu u školu, umjesto nove učiteljice, šalje uniformiranu policiju', rekao je Kamenjašević. Prošloga tjedna na sastanku s ministrom obrazovanja Danom Maleševićem dogovoreno je da od ponedjeljka učenici hrvatske nacionalnosti nastave pohađati nastavu na hrvatskome jeziku kao i posljednjih sedamnaest godina.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.