Izjava Stožera povodom dolaska predstavnika srbijanske Vlade Vukovaru 17. rujna 2013. godine

18.09.2013. 09:04:17

1990. godine, hrvatski narod je jasno i glasno rekao NE Beogradu, a od 1991. godine i službeno Beograd i Srbija nemaju više nikakove kompetencije niti ingerencije na Hrvatskom teritoriju. Odgovor na te odluke došao je u obliku velikosrpske agresije.

Po završetku Domovinskog rata i procesa "mirne reintegracije" hrvatskoga podunavlja, Vukovar ponovno postaje branikom Hrvatske opstojnosti i integriteta.

 Do koje granice Hrvatska politika i vladajuće strukture nisu u stanju kontrolirati vlastite demokratske procese vidljivo je iz današnjih posjeta predstavnika srpske Vlade Uredu gradonačelnika Grada Vukovara Željka Sabe. Podanički mentalitet suvremene tehnokracije, koja je na vlasti od nacionalne do lokalne razine, u očajničkom pokušaju da se nosi s novonastalom situacijom u Vukovaru još jednom duboko vrijeđa i poništava sve vrijednosti, koje su proizašle iz žrtve Vukovara i Domovinskog rata - domoljublje, istina, vjera, pravda...

Dočekivanjem srbijanskih vladinih dužnosnika u Vukovaru danas se još jednom sili prijateljstvo bez povjerenja. Protudruštvo u kojem živimo daje legitimitet predstavnicima srbijanske Vlade, koji po pitanju provedbe Hrvatskog zakonodavstva nisu pozvani davati svoje mišljenje u Vukovaru. Izjave dužnosnica srbijanske Vlade još jednom potvrđuju sljedeće:

                1. da su srbijanske vlasti u Srbiji legitimni predstavnici srpske manjine u Republici Hrvatskoj,

                2. da velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku i grad Vukovar nije po njihovom mišljenju relevantan faktor u bilo kakvim razgovorima s predstavnicima lokalnih vlasti u Vukovaru, kao ni genocid i ratna odšteta  za počinjene materijalne štete i duševne boli,

                3. žrtva Vukovara po njihovom mišljenju, iako priznata zbog činjenice da Vukovarci pate i osjećaju, nije dovoljnim razlogom da bi grad Vukovar dobio poseban status, ukazujući na činjenicu, da bi na taj način i cijela Hrvatska mogla postati žrtvom.

                4. Tutorskim odnosom prema inicijativi Stožera i građana grada Vukovara pokazali su do koje razine srpska Vlada sebi daje za pravo da i dalje može utjecati na odluke kojima se izgrađuje budućnost ovoga grada što im lokalna vlast i gospodin Sabo sramno omogućavaju.

                5. Nažalost, predstavnice srpske Vlade svojim dolaskom u Vukovar daju izvrstan primjer našoj Vladi, kako i na koji način se treba skrbiti o svom narodu.

U takvom kontekstu i okružju gradonačelnik grada Vukovara niti jednom svojom izjavom nije pokazao da razumije svu tragičnost cjelokupne situacije u koju je ponovno svojom bešćutnošću i nestručnošću doveo grad Vukovar.

Kontekst europskih predpristupnih programa i politike prekogranične suradnje bezuspješno koristi kako bi ukazao na nužnost perspektive buduće suradnje s Republikom Srbijom. . Vukovar je pokazao i krajem devetnaestoga stoljeća, početkom dvadesetoga a i prije Domovinskog rata, da je u stanju razvijati i voditi investicije, to može i sada, a ako gospodinu Sabi to nije jasno ili ako vidi ostvarenje investicija samo u prekograničnoj suradnji s Republikom Srbijom, toplo mu preporučamo za boljitak i razvoj grada, da odstupi s mjesta gradonačelnika i da ustupi mjesto sposobnijem od sebe.

Građani Vukovara ne moraju nikoga uvjeravati o svojoj miroljubivosti, dobroti i uljudnosti, jer Stožer i građani ne trebaju tutore srbijanske provenijencije da im govore kako se trebaju ponašati i provoditi zakone vlastite države.

Gradonačelnik Željko Sabo nema legitimitet istupati u javnosti na način koji to čini pod pokroviteljstvom prekograničnih prijatelja koji nas dobrosusjedskim savjetima žele urazumiti i naučiti kako se odnositi prema srpskoj nacionalnoj manjini. Gradonačelnik Sabo, umjesto da u Vukovar dovede premijera i predsjednika vlastite države, on ugošćuje predstavnike srpske Vlade i na taj način potvrđuje činjenicu da hrvatska vlast nema integriteta i poštovanja prema vlastitom narodu.

Srbijanski predstavnici ne žele uvidjeti niti pokazati ni najmanje pijeteta prema žrtvama, koje su nažalost zbog njih i njihove politike nastale. Smatramo, da srbijanska predstavništva ne trebaju više dolaziti u Vukovar osim ako neće prije toga posjetiti Ovčaru i pokazati počast poubijanim ranjenicima i bolničkom osoblju. Upravo na ovaj način, lokalne vlasti na čelu s gradonačelnikom Sabom, građane grada Vukovara tjeraju u agresiju kako bi se postigao oružani incident, a ne spriječilo nasilje.

Ovaj pasivno-agresivan čin gradonačelnika ponovno je silovanje žrtve i svega onoga što ljudi zajedno sa Stožerom demokratskim putem žele postići.

Koliko god nas svojim provokativnim postupcima tjerali na mržnju, neće te uspjeti! Koliko god nas tjerali na agresiju nećete uspjeti! Mi ćemo uspjeti i ustrajati pri mirotvorenju kao i 1991. i odbijamo mrziti bez obzira na sve vaše provokacije!

Sa vjerom u Boga i hrvatski narod za hrvatski Vukovar i Republiku Hrvatsku

STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.