IZVANREDNI SASTANAK Što zapravo Juncker traži od Hrvatske?

25.10.2015. 12:37:34

Na izvanrednom sastanku u Bruxellesu okupit će se čelnici devet država EU-a te Srbije i Makedonije koje prolazi balkanska izbjeglička ruta. Od njih se očekuje izvediv plan zaštite izbjeglica i migranata. Uoči sastanka, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je pozvanima plan u 16 točaka. Juncker traži od sudionika sastanka da se obvežu da neće poticati dolazak  migranata na granice drugih zemalja bez njihova pristanka. Čelnici se moraju obvezati da će se suzdržati od olakšavanja kretanja izbjeglica ili migranata na granice druge zemlje bez njezina pristanka. Politika usmjeravanja izbjeglica prema susjednoj zemlji nije prihvatljiva, stoji u nacrtu dokumenta. Premijer Zoran Milanović nazvao je nacrt dokumenta pripremljenog za sastanak zemalja EU-a neozbiljnim i potpuno nerealnim. Uvjeren je da se takav dokument neće prihvatiti, a od EU-a očekuje da problem riješi ondje gdje je i nastao – na granici između Turske i Grčke. Nemoguće je da se ljudi, kada jednom uđu, ne šalju dalje. Tko god je to napisao, uopće ne razumije kako stvari funkcioniraju, probudio se iz višemjesečnog sna. Nikakvih obaveza za Hrvatsku neće biti, ni jedne jedine. I kad bismo o tome razmišljali, vjerojatno bismo sazvali Sabor, ali ništa od toga, kazao je Milanović. Najvažnija točka mini-summita – Junckerov plan: Sudionici sastanka u roku od 24 sata trebaju imenovati osobe za kontakt kako bi se olakšala razmjena informacija i koordinacija u upravljanju izbjegličkim valom. Svaka zemlja treba povećati kapacitete za izbjeglice kako bi im pružila utočište, hranu, vodu i zdravstvenu zaštitu ili pokrenuti mehanizam EU-a za civilnu zaštitu. Zemlje moraju razmjenjivati informacije o kapacitetima kako bi se osigurala njihova maksimalna iskorištenost. U svakoj zemlji treba osigurati kapacitete za registraciju izbjeglica i uzimanje biometrijskih podataka. Migranti koji ne ispunjavaju uvjete za azil trebali bi biti vraćeni. Tehničku pomoć pružio bi Frontex.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.