Janša osudio incident u Klagenfurtu: Spomenik išaran natpisom 'smrt fašizmu' nazvao ljevičarskom sramotom

12.10.2020. 17:34:00

Slovenski premijer Janez Janša u nedjelju je osudio i nazvao "ljevičarskom sramotom" vandalizam nepoznatih počinitelja u Klagenfurtu koji su u noći na nedjelju spomenik "koruškom jedinstvu" premazali zelenom bojom i na slovenskom napisali "smrt fašizmu" uz nacrtane simbole srpa i čekića.

U objavi na Twitteru Janša je napisao da se radi o "ljevičarskoj sramoti koja šteti isključivo slovenskoj manjini u Austriji", ali i "ugledu Slovenije u svijetu".

Referirajući se na domaću političku scenu, Janša je napisao da takve sramotne akcije "posredno potiče" i slovensko državno odvjetništvo koje tijekom prosvjeda protiv njegove vlade nije pokrenulo kaznene postupke protiv demonstranata koji su nosili transparente "Smrt janšizmu - sloboda narodu".

Time je državno odvjetništvo, po Janšinim riječima, "u praksi podržalo ideološki obojene prijetnje smrću" tijekom prosvjeda protiv vlade koji se održavaju svakoga petka na večer.

Spomenik koruškom jedinstvu u Klagenfurtu, glavnom gradu savezne pokrajine Koruške (Kaernten) u kojoj živi i slovenska manjina podsjeća na referendum iz 1920. godine, na kojemu su se stanovnici te pokrajine odlučivali hoće li ostati u Austriji ili se priključiti tadašnjoj kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, te se velikom većinom odlučili za Austriju.

Incident u Klagenfurtu dogodio se dan nakon što su ondje dan prije predsjednici obiju država, Borut Pahor i Alexander van den Bellen, prisjećajući se obljetnice u kojemu je velik broj etičkih Slovenaca ostao izvan svoje matice, naglasili prijateljstvo i dobrosusjedstvo dviju država i dvaju naroda, a okruglu obljetnicu prilikom da se pokaže da je došlo do povijesnog pomirenja, pri čemu se austrijski predsjednik izrijekom ispričao za nepravde prema slovenskoj manjini, u vrijeme kad su joj bila uskraćivana njena prava zajamčena austrijskim ustavom.

U svojoj izjavi o događaju od subote u Klagenfurtu austrijski je predsjednik Van der Bellen to osudio kao vandalizam, te napisao da je savezna pokrajina  Koruška na "putu pomirenja", da se u tome zadnjih godina mnogo zajedno postiglo i kako se nada da će se tim putem i nastaviti.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: bl/h/Foto: EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.