JE LI HRT POD POLITIČKIM PRITISKOM? Objavili su priopćenje, evo što kažu u svoju obranu!

08.10.2019. 17:30:00

Hrvatska radiotelevizija objavila je priopćenje u kojem trenutku je ogranak HND-a na HTV-u pogrešno interpretiran službeni sastanak koji je HTV održao s veleposlanikom Republike Kosova Nj. E. Gezimom Kasapollijem nakon što je u nedjelju bilo podnevnog dnevnog reda HRT-a 6. listopada izvještaj o izboru u Republici Kosovo propustio je popraviti ostatak Republike Srbije.

HND tvrdi kako iz Facebook objavljuju zastupnike albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine  Ermine Lekaj Prljaskaj  može zaključiti kako HRT djeluje politički ovisan.

Ermina Lekaj Prljaskaj napisala je da će zbog svega HRT-a danas snimiti jedan dokumentarni-edukativni emisiju o razvijenom Kosovu. Osim toga, traži da se javim RTK - televizija s Kosova bit će jedini izvor informacija za situaciju na Kosovu.

„Zastupnica Lekaj Prljaskaj - očito je nesvjesna uloge i status HRT-a, koji bi za Zakonu o HRT-u trebali biti neovisni javni servis - s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem i urednicima, kako se kaže,„ Kovačem i Perišićem “… - dogovara ne samo gostovanje u emisiji, kako će i što HRT snimati o Kosovu i koji moraju biti izvori, nego i stegovne mjere za zaposlenike HRT-a, isti prioritet i ocjenjivanje kako je „prema sadržaju razgovora koji gospođa Lekaj Prljaskaj opisuje na društvenoj mreži , vidljivo da je s obje strane prekršen Zakon o HRT-u koji, uz ostalo, određuje da je 'u obavljanju svojih djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna ili bilo kakav politički utjecaj', navode u priopćenju HND-a.

U priopćenju su također pozivali predstavnike HRT-a koji su sudjelovali u razgovoru da bi očito mogli reći kako su se zainteresirali za postojanje i zašto su pristali na ovakav ton i sadržaj razgovora.

„Ako vodstvo HRT-a nije u stanju samo odrediti što se i kako se događa, vezano uz navode propustite za to izvijesti javnost - pitanje je tko sve i na koji način zapravo upravlja HRT-om“, stoji u priopćenju koje je za HND-ov ogranak na HTV-u potpisala  Sanja Mikleušević Pavić.

O svemu se sada oglasim i na HRT-u koji tvrdi da je HND pogrešno interpretirao sastanke.

U priopćenju s HRT-a stoji da je veleposlanik Republike Kosova Nj. E. Gezim Kasapolli zatražio službeni sastanak s predstavnicima HRT-a nakon što je u nedjelju podnevni dnevni red HRT-a 6. listopada izvještaj o izboru u Republici Kosovo propustio popraviti zastavu Republike Srbije.

Sastanak je održan u ponedjeljak, 7. listopada u prostorijama HRT-a i njemu je, uz veleposlanika Kasapollija, nazočila i Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica iz redova albanske manjine, dok su HRT predstavljali glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević i urednica IMS-a Katarina Periša Čakarun.

Tom prigodom je HRT primio na znanje prigovor veleposlanika Republike Kosovo te se ispričao zbog propusta u podnevnom Dnevniku i izvijestio veleposlanika da je protiv odgovornih djelatnika HRT-a, sukladno internim procedurama, i prije iznesenog prigovora, već tijekom tog jutra pokrenut stegovni postupak te da su poduzete mjere da do sličnih propusta ubuduće ne dođe. Nastavno se razgovaralo i o mogućnostima daljnje primjene sporazuma koji HRT ima s RTK-om, ističu s HRT-a.

HRT je priopćio i da je primio na znanje sve izrečeno na sastanku od strane sudionika s kosovske strane i procijenit će što je od predloženih prijedloga i inicijativa sukladno uređivačkoj politici HRT-a.

"HRT odlučno odbacuje sve druge interpretacije ovog sastanka, kao javni servis svoje uređivačku politiku vodi prikladno Zakonu o HRT-u i Ugovoru s Vladom Republike Hrvatske", stoji u priopćenju s HRT-a.

Izvor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.