JE LI MOGUĆE SMIJENITI PREDSJEDNIKA? EVO ŠTO KAŽE USTAV!

04.06.2020. 17:05:00

Vladimir Šeks je povodom Milanovićeve izjave koju je dao za Dan državnosti RH, kako se ’30. svibnja ne može zvati Danom državnosti jer on to nije, rekao kako je takva izjava ozbiljna povreda Ustava te da bi se trebalo razmisliti o Milanovićevom opozivu. Je li to moguće? Saborskog zastupnika i Predsjednika je gotovo nemoguće smijeniti, jer su izravno birani, dok je s ostalim dužnosnicima poput ministara to puno lakše. Ipak, postoji procedura:

Ukoliko bi 101 zastupnik u Hrvatskom saboru dao svoj glas za pokretanje postupka za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednika Republike Hrvatske, a 9 sudaca Ustavnog suda podržalo tu odluku, Predsjednik RH morao bi dati ostavku Ustavnom sudu.

Najbliže opozivu bio je drugi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić 2006. godine. O opozivu Stjepana Mesića počelo se pisati u medijima nakon ukidanja statusa zaštićenog svjedoka u slučaju „Tužitelj protiv Tihomira Blaškića“, a koje je ukinulo Prizivno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije. Mesić je na tom Sudu svjedočio 1997. godine.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: DDŠ/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.