JE LI UISTINU PROPAO POSAO KUPOVINE F-16?

07.12.2018. 12:45:20

JE LI UISTINU PROPAO POSAO KUPOVINE F-16? Ministar obrane prvi put reagirao na informacije o američkoj blokadi: 'Nismo dobili službenu obavijest' Ministar obrane Damir Krstičević u Splitu je komentirao medijske objave o problemima u nabavi borbenih aviona F-16. "Što se tiče aviona, sinoć je objavljena vijest. Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad budemo dobili službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati", rekao je ministar Krstičević, a javlja N1. "Činjenica je da je vlada SAD-a dala državi Izrael dopuštenje da može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj i taj dokument mi imamo. Izrael se u nuđenju obavezao da će hrvatskoj isporučiti NATO kompatibilan zrakoplov, da će produženje radnog vijeka zrakoplova biti u skladu s izvornim proizvođačem, a isporučenje je također odgovornost države Izrael. I na osnovu tih dokumenata i natječaja mi smo kroz proces donijeli odluku o nabavci višenamjenskog borbenog zrakoplova i proces je bio zakonit i transparentan", rekao je ministar. Podsjetimo, kako su jučer objavili izraelski mediji, američki ministar obrane James Mattis navodno ne dopušta Izraelu prodaju 12 borbenih aviona F-16 Hrvatskoj. Prema istim izvorima, izraelska je vlada prije tri tjedna dobila poruku iz Washingtona da im SAD ne da dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj. Naime, američka vlada mora državi kojoj je prodala svoje avione odobriti da ih proda trećoj zemlji. U Trumpovoj administraciji navodno su bijesni zbog činjenice da je Izrael bio neiskren te je pokušao zaraditi na račun SAD-a.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.