JOSIPA RIMAC SPOMINJE I MILANOVIĆA! Ćorić je tek početak: Pobjesnila je i kreće u osvetu

18.02.2022. 10:03:00

”Pa jel’ ja vama izgledam kao netko tko bi nekoga mogao optužiti? Pa ja volim sve ljude, sve moje drage prijatelje, stranačke kolege i one koji nisu iz moje stranke, kojoj sam do jučer pripadala formalno, ali srcem uvijek”, poručila je bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac novinarima po izlasku iz Remetinca skidajući tamne sunčane naočale koje su otkrile ispijeno lice nekadašnje državne tajnice i utjecajne HDZ-ovke.

Toga trena, Rimac je svojim nekadašnjim kolegama poručila da će neko vrijeme šutjeti. No, kako se priča nastavila raspetljavati, a institucije pravne države na njoj brusiti zube, Rimac je voda došla do grla. Svi oni koje je stvarala, i koji su s njom surađivali mahom se nagađaju, a ona ostavljena na vjetrometini tone. Međutim, to nije scenarij na kojega misli pristati posebice nakon što joj je ponuđena nagodba da prizna sve što je činila te da pristane na šest godina otići iza rešetaka.

”Kada je to čula, Rimac je pobjesnila, uništili su je, izbacili iz stranke bez da su trepnuli, zgazili joj čast i ugled, ponizili je, odrekli je se, a sada joj spremaju optužnicu koju bi trebala prihvatiti. Taj scenarij teško da ćete gledati, ona se sastajala s Mamićem i uskoro će napraviti isti kaos kakav je on napravio sucima, ona će takav skandal priprediti vladajućima”, kaže naš sugovornik koji je i danas zadržao korektne odnose sa bivšom stranačkom kolegicom. Prema njegovim riječima, Ćorić je tek početak

Uloga Ivana Vrdoljaka

”Posebno je poludila na Žalac, nevjerojatno je kako je se ona odrekla, to neće na tome stati”, smatra naš sugovornik te navodi kako je bivša ministrica napravila fatalnu grešku time što joj je odlučila okrenuti leđa. ”Pogledajte, Žalac je još članica HDZ-a, bila je prijateljica premijera Plenkovića, sjedila je u NO HBOR-a, bila je i ministrica, pa logično je da je imala veći utjecaj u Vladi od Josipe Rimac”, tvrdi naš sugovornik te naglašava da će bivša gradonačelnica to znati okrenuti u svoju korist.

Rimac je kontaktirala sa desetak aktualnih Plenkovićevih ministara, a bila je u kontaktima i sa bivšim ministrima. ”Svi zaboravljaju ulogu Ivana Vrdoljaka u slučaju Vjetroelektrane”, tvrdi naš sugovornik aludirajući na bivšeg ministra gospodarstva i nekadašnjeg šefa HNS-a koji je bio koalicijski partner aktualnog predsjednika Milanovića, ali i premijera Plenkovića. Kada se govori o začecima afere Vjetroelektrane, koje spominje i naš sugovornik tada treba podsjetiti da je investitor Milenko Bašić s pregovorima o projektu Krš Pađene počeo u mandatu Kukuriku vlade koju je vodio Milanović, koji je kasnije odgovornost prebacivao na Vrdoljaka. 

U veljači 2014. godine Kukuriku vlada donijela je promjene tarifnog sustava kojima je rok za pribavljanje bankovnih jamstava u projektima vjetroelektrane produljen sa tri na devet mjeseci. Već u rujnu iduće godine Vlada po hitnoj proceduri u Saboru pušta prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu električne energije, za što je kao razlog bilo navedeno uvođenje državnih kupona od 200 kuna za plaćanje struje najsiromašnijem sloju građana. Međutim, u istom zakonskom tekstu povećava se kvota za poticanje vjetroelektrana, s preduvjetom za realizaciju niza projekata među kojima se našla i Bašićeva vjetroelektrana. Nije zgoreg podsjetiti da je i obitelj predsjednika Milanovića dobro poznavala Bašićeve, budući da je Bašićev brat preuzeo udjele u propaloj tvrtci Milanovićeva pokojnog brata Kreše.

U dokumentima predstečajne nagodbe navodi se Ivan Bašić s potraživanjem od 1,4 milijuna kuna te Miro Đurašić s potraživanjem od 4,8 milijuna kuna.  Vrdoljaka se pak i ranije problematiziralo zbog veza sa Bašićem, o tome je svojevremeno govorio i njegov nekadašnji šef Radimir Čačić, a zanimljivo je i to da je sporni projekt ključne dokumente za realizaciju od Hrvatske regulatorne agencije i Hrvatskog operatora tržišta energije ishodio samo dan prije stupanja na snagu novog tarifnog sustava sa 30 posto nižom cijenom.

U tom periodu Rimac je bila gradonačelnica pa je stoga i sama istražiteljima nedavno jasno dala do znanja da je samo poštovala volju nadređenih. Tko su nadređeni, uskoro bi trebalo izaći na vidjelo, no nije zgoreg podsjetiti kako je nekadašnja Vrdoljakova pomoćnica Jelena Zrinski-Berger izdala energetsko odobrenje za Krš-Pađene, što je bio preduvjet za rješavanje situacije u HERA-i. Nedvojbeno je da je dio ove energetske mreže i Ćorić, kojega u svojem iskazu Uskoku spominje bivši pomoćnik Validžić u kontekstu pogodovanja Bašiću, koga će u svojoj obrani spominjati Rimac, ostaje za vidjeti no upućeni svjedoče da će se politička arena ozbiljno potresti.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Dalibor Uremović/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.