Josipović: Na idućim izborima pobijedio bih i Antu Gotovinu

31.12.2013. 13:00:54

31-12-2013 11-59-17

Predsjednik Josipović je rekao kako ga je čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko nekim izjavama pokušao uvući u političku borbu, ali da će on uvijek primjereno reagirati

U specijalnom izdanju emisije '60 minuta' gost Tihomira Ladišića gostovao je predsjednik Ivo Josipović koji je govorio o aktualnoj situaciji u zemlji, odnosu s Vladom te ustavnim promjenama. Na pitanje smatra li da Vlada u preostalom mandatu može ispuniti reforme, predsjednik je rekao kako to ovisi o njoj samoj, no naglasio da će, ako uspije u provođenju iza sebe će ostaviti zavidan rezultat.

'Ima pomaka, ali i dalje je velik problem u broju nezaposlenih'

- Ima pomaka u nekom uvođenju reda u sustav, no i dalje je velik problem u broju nezaposlenih. Otvara se i pitanje socijalne pravednosti i da država fokusira mjere socijalne skrbi prema onima koji ju zaista trebaju. Država za mene i ima smisla ako je socijalna. Treba i prepoznati i one najbolje među nama - kazao je Josipović. Istaknuo je kako ne želi ocjenjivati Vladu niti stil premijera, ali dodao kako reforme ne mogu čekati. - Volio bih vidjeti reformu lokalne i regionalne samouprave, ali i mirovinskog i zdravstvenog sustava. I cijela financijska i proračunska situacija ovisi o tim reformamama - rekao je.

'Postavljanju ćiriličnih natpisa trebalo je drugačije pristupiti'

Istaknuo je kako nije bio obaviješten o postavljanju ćirilićnih ploča te smatra kako se tome trebalo drugačije pristupiti, sa strpljenjem objasniti građanima kako ćirilica nije nikakvo zlo te da ratni zločinci imaju svoje ime i prezime. Za referendum o ćirilici presjednik smatra da ne bi bilo dobro da se on održi jer i samo njegovo održavanje je loša poruka. - I referendum o braku nije donio ništa u pravnom smislu što već nismo imali, ali je donio lošu poruku - rekao je.

'Ustav je u nekim pitanjima demode'

Kazao je kako nije bio konzultiran ni oko ustavnih promjena. - Pratio sam, ali nisam konzultiran. Predlagao nisam, iako na to imam pravo, jer sam shvatio koliko je cijelo pitanje kompleksno te sam htio pričekati kraj javne rasprave. Uvidio sam neke nedostatke i onda sam odlučio reagirati. Naš Ustav je u nekim pitanjima demode, izgubio je koherentnost - rekao je predsjednik i najavio kako će formirati grupu koja će dugoročno raditi na izmjenama i formiranju jednog novog Ustava.

'U Vukovaru je naš ugled u međunarodnoj zajednici dobio šamar'

O situaciji u Vukovaru i razdvajanju kolona, predsjednik kaže kako je on to shvatio kao prijevaru. - Bila je to odlična organizacija Stožera i onih koji ga podržavaju. Pokazalo je jedno lice, koje nije bilo lijepo ni prema građanima, a bilo je i šamar našem ugledu u međunarodnoj zajednici. Premijer i ja smo imali informacije da bi moglo doći do sličnih situacija, ali o detaljima nismo ništa znali. Tražio sam novi izvještaj, nekim dijelovima sam zadovoljan, a o nekim ćemo još razgovarati - rekao je predsjednik.

'Karamarko me htio uvući u političku borbu'

Rad oporbe također nije želio komentirati, ali je kazao kako ga je Tomislav Karamarko nekim svojim izjavama pokušao uvući u političku borbu u nadolazećim predsjedničkim izborima.

'Gotovina je ratni heroj, ali kao političar bi bio nešto sasvim drugo'

Na pitanje boji li se da bi se na suparničkoj strani na predsjedničkim izborima mogao biti general Ante Gotovina, Josipović je rekao kako je Gotovina ratni heroj, a kao političar bi bio nešto sasvim drugo. - Generalu Gotovini želim svu sreću, ali vjerujem da bih dobio i te izbore - zaključio je predsjednik. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.