Josipović priprema incijative za rješenje situacije u Vukovaru

09.09.2013. 11:35:56

josipovic_govor

Predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je kako priprema neke inicijative koje se temelje na mogućem dogovoru o dvojezičnim natpisima u Vukovaru te smatra da su mogu ostvariti i pravo srpske zajednice na svoj jezik i pismo, te uvažavanje ratnih trauma. U kratkom intervjuu, objavljenom u "Jutarnjem listu" od ponedjeljka, 9. rujna, predsjednik Josipović rekao je i kako smatra da je, u vezi dvojezičnih natpisa u Vukovaru, nedostajao razgovor koji bi uključio zainteresirane građane i udruge u postupak primjene zakona. Predsjednik je napomenuo kako je tema dvojezičnih natpisa u Vukovaru, "bila jednako vruća prije nekoliko mjeseci kao i danas", te podsjetio da je prije nekoliko mjeseci razgovarao i s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara i predstavnicima srpske zajednice. Dodao je kako mu se tada činilo da je "moguć dogovor o načinu i dinamici provedbe zakona, te mjestima gdje bi se ćirilični natpisi postavili". Josipović je rekao kako, istina, postoje ljudi koji nisu za dogovor, ali dodao je, takvi su u manjini. Predsjednik smatra kako bi bilo "najbolje da su prvu tablu zajedno postavili predstavnici vlasti, branitelji i predstavnici srpske zajednice". Na primjedbu novinara kako "situacija mnoge podsjeća na situaciju sa splitske Rive i HDZ-ova pokušaja nasilnog rušenja tadašnje Račanove vlasti", predsjednik Josipović odgovorio je kako "naravno ima onih koji bi situaciju iskoristili za dnevnopolitičke svrhe", ali dan e misli da je to "sada dominantna ambicija onih koji su nezadovoljni ćiriličnim tablama". Dodao je kako su se u razgovoru s njim predstavnici onih koji su nezadovoljni postavljanjem ćiriličnih natpisa "izričito odricali stranačkih politika" te kako je "dobro i to što su se ogradili od nasilja". Odgovarajući na novinarsko pitanje kako zaustaviti pogoršavanje međunacionalnih odnosa u Vukovaru, predsjednik je podsjetio da su "sve stranke u nekoj fazi odlučivanja bile za uvođenje dvojezičnosti", te istaknuo kako "sada, zajedno s drugim institucijama moraju pokazati da im je dobrobit zemlje ispred mogućih dnevnopolitičkih poena". U odgovoru na pitanje kako "riješiti sukob u Bruxellesom oko europskog uhidbenog naloga", predsjednik Josipović istaknuo je da je je to "vrlo jednostavno" te da "naprosto treba odmah izmijeniti spornu odredbu o vremenskom limitu primjene naloga". Josipović smatra da treba nastaviti s aktivnostima kako bi Hrvatska i njezini građani bili ravnopravni u EU, te da na domaćem planu treba osigurati da ni jedan zločin, bez obzira na političku boju, ne ostane bez kazne, ali da , pri tome, nikako ne treba ulaziti u hajke i zloporabu pravde. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.